RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever Bodströms avgang

To innsatte tok en fangevokter som gissel og rømte fra et fengsel vest for Stockholm.

Sist oppdatert:
Opposisjonen i Sverige krever at justisminister Thomas Bodström må gå av etter at to fanger rømte torsdag kveld med en vokter som gissel.

De to fangene rømte torsdag fra et fengsel utenfor Stockholm etter å ha tatt en 54 år gammel vokter som gissel.

- De kan være hvor som helst, men flere tips gjelder områdene vest for Mälaren. Vi kontrollerer nå tipsene, sier Rikskriminalens sjef Lars Nylén til TT.

28-åringen Olof Tobias Jardeberg sonet en livstidsdom for drap i Mariefredsfengselet vest for Stockholm, og betegnes som farlig.

35-åringen Åke Martinsson sonet en dom på to år for narkotikaforbrytelser.

Væpnet med kniv truet de to fangene til seg en danskregistrert hvit Toyota Previa som sto parkert på området, før de rømte med en av fangevokterne som gissel.

Hendelsen har satt justisminister Thomas Bodström under enda sterkere press, fordi torsdagens rømning er den siste av en rekke lignende episoder i svenske fengsler.

- Det finnes et politisk ansvar, sier opposisjonspartiet Moderaternas justispolitiske talskvinne Beatrice Ask, og krever at Bodström fratrer sin stilling.

Krever endring

Hun mener alle politijaktene på fengselsrømlinger den siste tiden ikke kan gi regjeringens politikk annet enn strykkarakter, og fastholder videre at «det er justisministeren som er ansvarlig for den».

- Han må vise en radikal endring av politikken, eller gå av, sier hun, og anklager regjeringen for ikke å ha «noe langsiktig fokus eller noen visjon for justispolitikken».

Justisminister Thomas Bodström har foreløpig ingen planer om å trekke seg.

- Nei, nå går tankene til gisselet og de pårørende, sier han.

Torsdagens flukt var den tredje på to måneder, og fikk natt til fredag generaldirektøren i Kriminalvårdsstyrelsen, Lena Häll Eriksson, til å gå av med øyeblikkelig virkning.

- Kriminaliteten i forbindelse med rømninger har endret seg i løpet av hennes tid i stillingen, og jeg har forståelse for hennes beslutning, sier Bodström. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere