RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever byttehandel i Kenya

Sist oppdatert:
Opposisjonen i Kenya tilbyr maktdeling mot nytt valg i 2010.

Det kan ligge an til et gjennombrudd i det kriserammede Kenya. Opposisjonen i landet sier tirsdag at de har tilbudt seg å dele makten med president Mwai Kibaki i bytte mot at det blir holdt nytt valg i 2010, melder The Guardian.

Ifølge William Ruto, en høytstående figur i opposisjonspartiet Orange Democratic Movement, innebærer forslagene en «bred regjering som varer i to år».

Tilbudet blir sett på som et gjennombrudd i den fastlåste konflikten, fordi opposisjonen har så langt signalisert at de kun vil snakke om maktdeling hvis Kibaki innrømmer at han rigget presidentvalget i desember.

Vil diskutere
Krisen i Kenya startet like etter presidentvalget i fjor da Kibaki utpekte seg selv som valgvinner. Opposisjonen anklaget ham for valgfusk, og siden har voldelige sammenstøt mellom rivaliserende stammer herjet landet. Per dags dato har over 1.000 mennesker mistet livet i konflikten, og rundt 600.000 har blitt drevet fra sine hjem.

Mutula Kilonzo, regjeringens forhandlingsmann, bekrefter at Kibakis parti har mottatt tilbudet fra opposisjonen, og de vil nå drøfte forslaget for å se om de kan nå en enighet. Kenyas grunnlov skal gi Kibaki anledningen til å utnevne opposisjonspolitikere til regjeringsposter.

Reform
Tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan, har spilt en viktig rolle i å finne en løsning på konflikten i Kenya. Han sier tirsdag at landet trenger nye lover for å få bukt med volden.

- Det er livsviktig at partene blir enig om en lovgivende agenda, så vi kan komme raskt i gang med det viktige reformarbeidet, sier Annan.

Det er foreløpig uklart hva opposisjonsleder Raila Odinga mener om maktdelingsforslaget. Han har tidligere sagt at han ikke vil inngå kompromiss på dette området.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere