RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever CIA-sjefens avgang

Foto: Ørn E. Borgen, Scanpix
Sist oppdatert:
Sikkerhetsrådgiver Richard Perle krever at sjefene for både CIA og USAs militære etterretningstjeneste må gå av, fordi de har ansvar for rapportene om at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen.

Perle, som er en av forsvarsminister Donald Rumsfelds nære rådgivere, var en av pådriverne for krigen mot Irak, en krig som var fundert på påstandene om at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen. Hittil har ikke okkupasjonsstyrkene funnet slike våpen i Irak.

Richard Perle mener sjefene for Central Intelligence Agency (CIA) og U.S. Defence Intelligence Agency må ta på seg skylden for de feilaktige rapportene, og gå av. Perle sier de politiske myndighetene ikke har misbrukt informasjonen de mottok fra etterretningsorganisasjonene, men at de stolte på at rapportene var riktige.

- Hoder må rulle
- George Tenet (CIA-sjefen, red. anm.) har vært i CIA lenge nok til å kunne ta ansvar for hvordan byrået fungerer, sier Perle ifølge avisen Toronto Star.

- Det er begått en rekke feil, som bør få alvorlige konsekvenser. CIA har nesten kontinuerlig tatt feil når det gjelder forholdene i Persiabukta, helt siden sjahen av Irans tid, sier Perle, som krever opprydning i e-tjenestene.

- Jeg mener selvsagt at hodene må rulle. Når man gang etter gang opplever at organisasjonen gjør feil, må man gjøre endringer i organisasjonene. Det gjelder også menneskene som jobber i dem.

Stolte på e-tjenesten
President George W. Bush, forsvarsminister Rumsfeld og utenriksminister Colin Powell har alle sagt at de stolte på etterretningsinformasjonen de mottok, som blant annet slo fast at Saddam hadde masseødeleggelsesvåpen. Våpeninspektørene har senere konkludert med at det var svært usannsynlig at Saddam-regimet hadde slike våpen.

Cia-sjef George Tenet ble utnevnt av president Bill Clinton og godkjent av Senatet i 1997. George W. Bush valgte å beholde Tenet da han overtok som president i 2001. Viseadmiral Lowell Jacoby har ledet U.S. Defence Intelligence Agency siden juli 2002.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere