RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever etterforskning av hundedødsfall

Foto: Nathaniel Wilder (REUTERS)
Fem hunder døde under Iditarod.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Iditarod er kjent som verdens tøffeste hundeløp. I år var værforholdene ekstra ille, og fem hunder omkom. Obduksjoner av to døde hunder viser at de døde av væske i lungene, skriver Los Angeles Times.

-Obduksjoner viste at begge hundene hadde lungeødem, antakelig på grunn av at hjerteabnormaliteter forhindret hjertet i å flytte væske ut av lungene. Flere tester er under behandling, sier løpsansvarlig Mark Nordman, ifølge Anchorage Daily.

Les også: Vinner i ekstremvær

Krever etterforskning
Nå krever dyrevernorganisasjonen PETA etterforskning av dødsfallene, for å finne ut om noen av kjørerne kan tiltales for dyremishandling, skriver organisasjonen i en pressemelding.

- Hvert år får hunder store skader og dør. De fem hundene som døde i dette løpet fortjener rettferdighet. Det betyr at man må holde hundeførerne ansvarlige under Alaskas klare lovverk mot dyremishandling.

En talsmann for politiet har fastslått at lovverket organisasjonen refererer til ikke gjelder godkjente hundeløp.

De fem hundene som omkom var Victor som kjørte for Jeff Holt, Maynard for Warren Palfrey, Omen for Rick Larson og Dizzy og Grashopper for Lou Packer.

Les også: Aila (18) klar for 500 km blodslit

Hardt vær
Vinneren av av årets Iditarod, Lance Mackey, gikk i mål sent onsdag kveld i forrige uke. Årets løp var en stor utfordring.

- Til tider blåste det så hardt at sleden ble dratt sidelengs. Jeg har aldri snakket så søtt til en hund, sier Sebastian Schnuelle, som ble nummer to i løpet.

Nykommer Lou Packer mistet to av sine hunder Dizzy og Grasshopper av ukjent årsak. Kona Ellen var bekymret for mannen sin, som til slutt måtte reddes 40 kilometer fra sjekkpunktet Iditarod.

- Vi hørte at tre løpere var i trøbbel. Vi sendte to snøryddere ut, og i mellomtiden tok et fly ut mannen som hadde to døde hunder, sier Arnold Hamilton, som jobber med løpet, til Anchorage Daily News

Les også: Ikke en meter uten hundesokker

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bankett
På søndag var det tid for å hedre årets løpere på en galla i Nome. Aaron Burmeister vant mest med to priser, for sportslighet og «Spirt of Alaska», skriver adn.com.

Burmeieter fant hundekjørerkollega John Baker midt i løypa.

- Jeg var halvt i søvne, men skimtet en stor skikkelse foran laget. Jeg trodde det var en elg og tok fram pistolen. Skikkelsen reiste seg og det viste seg å være John Baker.

Burmeister la den forkomne Baker i sleden sin og tok seg av hundespannet som de møtte et par timer lenger fram i sporet. Det var sterk vind og minus 35 grader og hundene hadde lagt seg ned.

John Baker ble til slutt nummer tre i løpet, mens Aaron Burmeister tok fjerdeplassen, hans beste plassering i karrieren.

Har du en god dyrehistorie? Send tips til Dittdyr.no.

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten! Bestill her:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere