Gå til sidens hovedinnhold

Krever fengsel etter CIA-lekkasje

Framtredende medlemmer av den amerikanske kongressen krever fengselsstraff for den i Det hvite hus som avslørte at kona til en tidligere ambassadø r arbeider for CIA.

Kravet har store politiske konsekvenser ettersom det ikke kan utelukkes at den eller de som lekket opplysningen er nære medarbeidere av president George W. Bush.

- Den som gjorde det bør gå i fengsel, sa den framtredende republikanske senatoren Arlen Spector til TV-kanalen CNN søndag.

- Jeg mener loven ble brutt, og jeg mener det bør bli en hard straff når vi tar den skyldige, tilføyde han, melder NTB-AFP-Reuters.

Den demokratiske senatoren Carl Levin sa seg på CNN enig med Spector, og gikk i tillegg inn for at det oppnevnes en uavhengig etterforsker.

Skremme andre

Den tidligere amerikanske ambassadøren Joseph Wilson anklager på nytt Det hvite hus for å ha lekket nyheten om at hans kone Valerie Plame var CIA-agent.

- Jeg tror det ble gjort for å skremme andre fra å stå fram, sa Wilson søndag til TV-stasjonen NBC.

Lekkasjen blir nå etterforsket av FBI, og president Bush har gitt ordre til alle regjeringsmedlemmer og andre i Det hvite hus om å bistå etterforskerne.

Spørsmålet er hvem som fortalte en journalist at Valerie Plame var CIA-agent. Å gi en slik opplysning er en føderal forbrytelse som kan straffes med inntil ti års fengsel.

Ifølge Wilson opplever han og kona nå at hennes sikkerhet er i fare.

T

alte Bush imot

Wilson selv var i søkelyset etter at han fortalte at det var han som hadde reist til det afrikanske landet Niger for å undersøke påstanden om at Irak hadde kjøpt uran der.

Konklusjonen var entydig: Irak hadde ikke kjøpt uran i Niger, og dette svekket Bush-administrasjonens argumentasjon for å gå til krig. Opplysningen om kona tolkes av mange som en hevnaksjon fra Det hvite hus.

Journalisten Robert Novak som offentliggjorde lekkasjen, har sagt at " to høytstående tjenestemenn i administrasjonen" var hans kilder.

Wilson har selv knyttet lekkasjen til president Bushs norskættede rådgiver Karl Rove, noe Det hvite hus har avvist som "latterlig".

- I håndjern

Søndag sa Wilson at lekkasjen av hans kones stilling i CIA ble fulgt opp med en telefonoffensiv fra folk i Det hvite hus som forsøkte å spre historien til journalister. Wilson tror ikke Karl Rove selv var kilde til lekkasjen, men at Rove senere spilte en aktiv rolle i å spre historien.

- Jeg er overbevist om at han og Det hvite hus’ kommunikasjonskontor fortsatte å spre historien, sa Wilson søndag om Rove.

- Jeg gleder meg til å se de to som lekket saken bli ført ut av Det hvite hus i håndjern, tilføyde han.

- Jeg har flere folk, eller en person jeg har stor tillit til, som har fortalt meg at Karl Rove sa til ham at min kone var "fritt vilt", sa Wilson senere noe forvirrende på CBS-programmet "Face the Nation ".

Journalisten Novak sa til NBC at han ikke trodde tjenestemennene lekket saken til ham med hensikt.

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene