RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Krever forbud mot masseødeleggelsesvåpen

Syria krever at FN innfører forbud mot alle typer masseødeleggelsesvåpen i hele Midtøsten.

Den syriske FN-ambassadøren Faisal Mekdad la mandag fram forslag om dette for Sikkerhetsrådet i New York.

Tidlig tirsdag morgen norsk tid satt rådets medlemmer i møte for å drøfte utspillet. Diplomater ved FN-hovedkvarteret sa at syrerne bruker sine siste dager som medlem av Sikkerhetsrådet til å sette søkelys på Israels antatte arsenal av atomvåpen.

USA og Storbritannia, som tradisjonelt regnes som nære allierte av Israel, skal ha stilt seg sterkt skeptiske til forslaget fra Syria. Men også det muslimske Pakistan, som selv er atommakt, hadde ifølge diplomatene alvorlige innvendinger.

Alle typer våpen

I syrernes forslag til resolusjon heter det at Midtøsten bør "befris for alle våpen for masseødeleggelse". Det innebærer at i tillegg til de kjernefysiske våpnene skal et forbud også dekke biologiske og kjemiske våpen.

- Vi venter ikke at dette resolusjonsforslaget skal komme særlig langt, sa den britiske FN-ambassadøren Emyr Jones Parry. USAs viseambassadør James Cunningham sa at det syriske forslaget har feilaktig innhold og dessuten er lagt fram på galt tidspunkt.

Ødelegge for Israel

Den syriske FN-ambassadøren og andre arabiske representanter la ikke skjul på at resolusjonsforslaget først og fremst rettet seg mot regjeringen i Jerusalem.

- Det gjelder alle land i regionen, men enten vi liker det eller ikke er Israel faktisk den virkelige adressaten, fordi Israel har våpen av alle disse typene, sa Faisal Mekdad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere