RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Iraks oljeminister Hussain al-Shahristani
Iraks oljeminister Hussain al-Shahristani (Scanpix)

Krever full kontroll med oljen

Sist oppdatert:
Store utenlandske oljeselskaper er velkommen til Irak, men da må oljedepartementet ha bukten og begge endene, sier oljeminister Hussain Al-Shahristani.

I et intervju med Reuters understreker den nye oljeministeren at han jobber med å utforme tydeligere lover som skal motivere internasjonal investorer til å satse flere milliarder dollar i Irak.

Lovgivningen innebærer også at alle nye oljekontrakter skal gå gjennom oljedepartementet i Bagdad.

- Jeg vil komme med de nye lovene slik at de største oljeselskapene kan føle trygghet, og komme å jobbe i landet. Vi må ha klar lovene som gir oljedepartementet full makt, og som gjør dem ansvarlige for alle boringer, utvikling av oljefeltene, produksjon og eksport, og kontrakter, sier Al-Sharistani til Reuters.

Oljeministeren er atomforsker, og har ikke noe erfaring med oljeindustrien fra før. Dermed kan det settes spørsmålstegn ved om han har den kompetansen som kreves for å redde industrien i Irak fra korrupsjon og vold. Han etterlyser nå politisk enighet om oljepolitikken som skal føres.

- I løpet av tre måneder skal oljedepartementet levere det nye lovforslaget til parlamentet, men vi trenger politiske støtte. I grunnloven finnes flere paragrafer som man kan forstå på forskjellige måter. Derfor trenger vi en nasjonal enhet, særlig fra dem som her ansvaret for oljen i den irakiske regionen og fylkene, sier Al-Sharistani.

Han sier også at oljedepartementet ikke vil komme med en revidert oljelov før departement har får politiske støtte.

Oljeministeren hevder at han ønsker å bekjempe korrupsjon og salg av olje gjennom hemmelige avtaler.

Oljeminister Hussain Al-Shahristani er en religiøs sjiamuslim som står stor-ayatolla Ali Al-Sistani nær.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere