RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever klimahandling

Foto: NASA Goddard Space Flight Center
Sist oppdatert:
Næringslivet går sammen med FN og utfordrer verdens statsledere.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Konsernsjefer fra 150 selskaper verden over har i FN-regi forpliktet seg til å øke innsatsen for å løse verdens klimautfordringer. Samtidig utfordrer de verdens statsledere til snarest å bli enige om hvordan man skal følge opp Kyoto-avtalen etter 2012.

NA24 - din næringslivsavis

Det ble kjent på ledertoppmøtet for næringslivet holdt av FNs Global Impact i Genève fredag, ifølge FN. Møtet var kalt sammen av FNs generalsekretær Ban Ki-Moon.

Høye forventninger
- Dette er andre gang det holdes et slikt møte og deltakelsen har vært enorm. Forventningene har vært store, sier prosjektkoordinator Hilde Røed i FNs utviklingsprogram (UNDP), til NA24.

Det første møtet ble holdt i New York i 2004. Årets møte i Genève har hatt over tusen deltakere.

150 av konsernsjefene til stede har undertegnet erklæringen «Caring for Climate: The Business Leadership Plattform». Erklæringen forplikter noen av verdens ledende selskaper, 30 står på Fortunes Global 500-liste, til «å ta praktiske skritt for og oppnå en mer effektiv energiutnyttelse og redusere karbonproblemet med varer, tjenester og produksjon».

Av selskaper som har forpliktet seg, kan nevnes The Coca-Cola Company, Deutsche Telekom og ABB.

- Målene selskapene setter seg er frivillige, men siden det er åpen rapportering av resultatene hvert kvartal, så vil forpliktelsene innebære selvjustis, sier Røed.

To norske har undertegnet
To norske selskaper har undertegnet erklæringen, Det Norske Veritas og Storebrand. Til stede på møtet i Genève var også Statoil, Orkla og Norsk Hydro, disse har imidlertid ikke sluttet seg til erklæringen.

På myndighetsnivå var Norge representert ved avdelingsdirektør Jostein Mykletun i utenriksdepartementet.

- Det er en svært viktig miljøerklæring vi nå har undertegnet. Den legger ikke bare opp til at vi skal følge internasjonale avtaler, men pålegger oss å gjennomføre ytterligere forbedringer som må rapporteres inn. Her holder det altså ikke å bare rapportere hva vi gjør, men vi må også rapportere inn hvilke forbedringer vi gjør. Gjennomføres ikke konkrete forbedringer, strykes man fra FNs liste, sier direktør for samfunnskontakt Sven Mollekleiv i Det Norske Veritas på telefon fra Genève, til NA24.

Selskapene som har undertegnet erklæringen, forplikter seg også til å møte klimaproblemet på en strategisk måte samt skaffe seg den nødvendige tyngden på området. Det legges opp til at selskapene skal inngå samarbeid med hverandre for å redusere klimatrusselen og promotere anerkjente standarder.

Utfordrer myndighetene
Ifølge erklæringen, så forventer næringslivet at verdens myndigheter iverksetter nødvendige og effektive tiltak av omfattende og langsiktig karakter i samråd med selskapene og det sivile samfunn. Næringslivslederne etterspør juridiske og finansielle rammevilkår som kan bidra til å skape markedsmekanismer som spiller på lag med klimaet.

Global Impact ble opprettet under FNs forrige generalsekretær Kofi Annan. Initiativet er et partnerskap mellom internasjonalt næringsliv, frivillige organisasjoner og FN i arbeidet for miljøvern, menneskerettigheter, antikorrupsjon og arbeidsmiljø. Medlemmer av Global Impact må jobbe for å fremme ti universelle prinsipper på disse områdene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere