Krever Liu løslatt

Foto: NICHOLAS KAMM (Afp)

USAs president Barack Obama ønsker velkommen tildelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo.

09.10.10 08:51

Verdenslederen ber også Kina om å løslate ham så snart som mulig, melder Reuters.

Obamas kommentarer kom noen timer etter at regimekritiker Liu Xiaobo ble tildelt prisen av Den Norske Nobelkomité. I en uttalelse fra den tidligere fredsprisvinneren heter det at Liu «har ofret sin frihet for sin tro» og er «en veltalende og uredd talsmann for universelle verdier gjennom fredelige og ikke-voldelige midler.»

Kina provosert

Anerkjennelsen og anmodningene om løslatelse har provosert Kina, som i fjor dømte Liu til 11 års fengsel etter at han i desember 2008 undertegnet et politisk manifest for økt demokrati i Kina - dokumentet Charta 08.

Kina sier Nobelkomiteen krenker sine egne prinsipper ved å tildele prisen til «den kriminelle» Liu Xiaobo, melder nyhetsbyrået AP.

- Liu Xiaobo er dømt til fengsel av kinesiske justismyndigheter for å ha brutt kinesisk lov. Han handlinger strider mot prinsippene til Nobels fredspris, sier talsperson for Det kinesiske utenriksdepartementet Mao Zhaoxu, ifølge CNN.

Les også: - Nobelkomiteen bryter sine egne prinsipper

Blant de som har nominerte Liu til fredsprisen finner vi en gruppe amerikanske kongressmedlemmer, den amerikanske PEN-klubben, stortingsrepresentant Jan Tore Sanner (H) og eks-presidenten i den tsjekkiske republikk, Václav Havel.

Les også:- Riktig og svært gledelig

- Henger etter på menneskerettigheter

- I løpet av de siste 30 årene har Kina gjort oppsiktsvekkende framskritt gjennom økonomiske reformer og ved å forbedre folks liv, sier Barack Obama i pressemeldingen.

Ifølge ham er flere hundre millioner kinesere løftet ut av fattigdom.

- Men denne prisen er en påminnelse for oss om at de politiske reformene ikke er gått i samme tempo, og om at de grunnleggende menneskerettighetene til hver mann, hver kvinne og hvert barn må respekteres, sier han.

Barack Obama fikk selv Nobels fredspris i 2009.

Les reaksjonene på fredsprisen her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag