RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever Liu løslatt

Foto: NICHOLAS KAMM (Afp)
Sist oppdatert:
USAs president Barack Obama ønsker velkommen tildelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo.

Verdenslederen ber også Kina om å løslate ham så snart som mulig, melder Reuters.

Obamas kommentarer kom noen timer etter at regimekritiker Liu Xiaobo ble tildelt prisen av Den Norske Nobelkomité. I en uttalelse fra den tidligere fredsprisvinneren heter det at Liu «har ofret sin frihet for sin tro» og er «en veltalende og uredd talsmann for universelle verdier gjennom fredelige og ikke-voldelige midler.»

Kina provosert

Anerkjennelsen og anmodningene om løslatelse har provosert Kina, som i fjor dømte Liu til 11 års fengsel etter at han i desember 2008 undertegnet et politisk manifest for økt demokrati i Kina - dokumentet Charta 08.

Kina sier Nobelkomiteen krenker sine egne prinsipper ved å tildele prisen til «den kriminelle» Liu Xiaobo, melder nyhetsbyrået AP.

- Liu Xiaobo er dømt til fengsel av kinesiske justismyndigheter for å ha brutt kinesisk lov. Han handlinger strider mot prinsippene til Nobels fredspris, sier talsperson for Det kinesiske utenriksdepartementet Mao Zhaoxu, ifølge CNN.

Les også: - Nobelkomiteen bryter sine egne prinsipper

Blant de som har nominerte Liu til fredsprisen finner vi en gruppe amerikanske kongressmedlemmer, den amerikanske PEN-klubben, stortingsrepresentant Jan Tore Sanner (H) og eks-presidenten i den tsjekkiske republikk, Václav Havel.

Les også:- Riktig og svært gledelig

- Henger etter på menneskerettigheter

- I løpet av de siste 30 årene har Kina gjort oppsiktsvekkende framskritt gjennom økonomiske reformer og ved å forbedre folks liv, sier Barack Obama i pressemeldingen.

Ifølge ham er flere hundre millioner kinesere løftet ut av fattigdom.

- Men denne prisen er en påminnelse for oss om at de politiske reformene ikke er gått i samme tempo, og om at de grunnleggende menneskerettighetene til hver mann, hver kvinne og hvert barn må respekteres, sier han.

Barack Obama fikk selv Nobels fredspris i 2009.

Les reaksjonene på fredsprisen her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere