Krever ny opptelling i Hongkong

Demokratene i Hongkong gjorde det dårlig i søndagens valg på lovgivende forsamling, og krever nå at stemmene telles opp på nytt.

Bakgrunnen for kravet er at åtte timer etter valglokalene stengte søndag kveld, hadde ikke myndighetene offentliggjort et eneste endelig resultat.

Hongkong har vært under Kina i kun sju år etter tidligere å ha vært styrt av Storbritannia i 99 år. Søndagens valg gjaldt halvparten av de 60 representantene i Hongkongs lovgivende forsamling. Den andre halvparten utpekes av myndighetene i Beijing.

- Jeg krever nå formelt at stemmene telles opp på nytt, sa leder for Det demokratiske partiet, Yeung Sum mandag morgen.

- Hvis valgdagsmålingen reflekterer det virkelige bildet, har den demokratiske leiren ikke gjort det bra i det hele tatt. Jeg er skuffet. Det viser hvor uakseptabelt valgsystemet er, sa Martin Lee fra Det demokratiske partiet søndag kveld.

Kraftig slag
Valgresultat så mandag morgen ut til å bli et kraftig slag for demokratitilhengerne, som hadde håpet på en sterk framgang. Demokratene lå an til kun å få 18 av de direkte valgte plassene i Hongkongs lovgivende forsamling, mot 17 plasser ved forrige valg.

Resultat er mye dårligere enn ventet, trass i den høye valgdeltakelsen på over 55 prosent. Det var på forhånd antatt at høy valgdeltakelse ville styrke de demokratiske, Beijing-kritiske partiene i millionbyen.

Samtidig gikk de Beijing-vennlige partiene kraftig fram, og lå an til å få 12 av de 30 plassene. En framgang på sju representanter fra valget i 2000, melder nyhetsbyrået Reuters.

I alt 3,2 millioner velgere var registrert foran valget. Flere valglokaler hadde ikke nok avlukker til å ta unna de mange velgerne, og det dannet seg lange køer utenfor valglokalene. Resultater fra valget er ventet natt til mandag.

Vil slåss
- Jeg stemte for Yeung Sum og Martin Lee, for de vil slåss for Hongkong og for demokrati, sa en 67 år gammel kvinne som bare ville oppgi sitt navn som fru Fong.

Yeung og Lee er ledere av Det demokratiske partiet, Hongkongs største demokratiske parti.

Partiet så på meningsmålingene ut til å ri på en kraftig sympatibølge, selv om myndighetene i Kina har forsøkt å sverte partiet ved å arrestere en framtredende partirepresentant på besøk i Kina og anklage ham for omgang med prostituerte.

Sent i forrige uke gikk kinesisk politi til det meget uvanlige skritt å innkalle til pressekonferanse for å fortelle detaljer om sexskandalen, trolig i et nytt forsøk på å svekke Det demokratiske partiet i Hongkong.

Kinesisk frykt
Kina frykter at en endring av det nåværende systemet, som gir myndighetene i Beijing kontroll med utviklingen i Hongkong, vil føre til at man mister kontrollen. Derfor avviste kinesiske myndigheter tidligere i år et forslag om at hele den lovgivende forsamling skulle velges i demokratiske valg. Avgjørelsen førte til at flere hundre tusen protesterte på årsdagen for Kinas maktovertakelse 1. juli.

Kinas argument om at landet og byen trenger stabilitet har en viss oppslutning, men bare 7 av 34 Beijing-vennlige representanter i Hongkongs lovgivende forsamling var fram til søndag valgte representanter. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag