*Nettavisen* Nyheter.

Krever omvalg

Foto: Scanpix/EPA

Noen timer inn i valgdagen i Hviterussland krever opposisjonskandidaten omvalg, og de første rapportene om valgfusk er allerede kommet.

19.03.06 18:31

I dag skal hviterusserne velge president, og det er allerede avgjort at sittende president Aleksandr Lukasjenko kommer til å vinne valget og gå inn i sin tredje periode som president. Opposisjonskandidaten Aleksandr Milinkevitsj nekter å anerkjenne valget. Han krever nå omvalg.

Bestrider tallene
To valgdagsmålinger har gitt president Aleksandr Lukasjenko over 80 prosent av stemmene, mens Milinkevitsj har fått rundt to prosent.

- Tallene kan umulig stemme, men Lukasjenko har ganske stor støtte i befolkningen. Jeg vil tro at det ligger på rundt 50-50, sier generalsekretær Audun Rødningsby i Unge Venstre til TV2 Nettavisen.

Rødningsby er i Hviterussland sammen med Øyvind Haaland, leder for Hviterussland-prosjektet i Unge Venstre. De er eneste representanter for norske ungdomsorganisasjoner som er til stede i landet under valget.

Sint Milinkevitsj
- Milinkevitsj sier på en pressekonferanse at han anser valget for å være manipulert. Opposisjonens eneste håp nå er at ingen får 50 prosent i første valgrunde, slik at det kan bli en valgrunde nummer to, sier Øyvind Haaland fra Unge venstre.

- Milinkevitsj er sint for at han stadig blir forhindret. En tredjedel av valgkampapparatet hans er arrestert, og de blir trolig sittende lenge nok til å være ute av spill til valget er over, sier Haaland.

Milinkevitsj egne folk i Russland har gjennomført en alternativ valgdagsmåling som gir 55 prosent til Lukasjenko og 40 prosent til Milinkevitsj. Han mener disse tallene er mer realistiske. Det er uklart hvordan denne målingen er utført rent praktisk.

- Uakseptabelt
- Vi er kritiske til at det i et europeisk land er et valg med så mange brudd på det som er grunnleggende krav til frie og rettferdige valg, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til TV2 Nettavisen.

Han understreker betydningen av fortsatt arbeid for etterlevelse av grunnprinsippene i frie valg slik de er nedfelt i Europarådet og OSSE.

- Vi har et valg der det utøves vold mot opposisjonskandidater, og valgobservatører kastes ut. Det er uakseptabelt i dagens Europa, sier han.

Rapporter om valgfusk
De første rapportene om valgfusk har allerede kommet inn. Det har vært observert propaganda for regimet inne i valglokalene, uten at opposisjonen har fått lov til å fjerne disse eller distribuere sitt eget materiell.

Det er også store muligheter for valgfusk i forbindelse med forhåndsvalgene, som begynte onsdag. Ifølge valgkommisjonens leder Lidjya Yermosjina har 30 prosent forhåndsstemt.

- Studentene ble tvunget til å forhåndsstemme, forteller Haaland.

Det har ikke vært observatører til stede når disse urnene ble flyttet og åpnet, så det er enkelt å bytte ut stemmesedlene fra forhåndsstemmene med det man måtte ønske, sier Haaland.

Tredje periode
Aleksandr Lukasjenko kom til makten i 1994 og fikk endret grunnloven for å kunne stille til valg for en tredje periode. Han har gradvis lagt seg på en stadig mer eneveldig linje, og observatører frykter at valget vil bli en farse.

- De første valgene hadde han god oppslutning og var svært populær. Etter at han ble president, har han skrenket inn pressefriheten og organisasjonsfriheten for å dempe all mulig motsatnd, sier Rødningsby.

Propaganda

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: SCANPIX/AP

- Lukasjenko har drevet renspikket propaganda i tolv år, og hviterusserne har et fordreid verdensbilde. Jeg snakket for eksempel med en bestemor som trodde at Norge var et svært fattig land. Det er ikke den store nøden, man ser ikke mange uteliggere i gatene, og folk flest har en stabil jobb.

Rødningsby mener man heller ikke må undervurdere fredsmomentet. Hviterussland har en blodig historie, og ønsket om fred og stabilitet er dominerende.

- Dette er en enkel befolkning å dominere. Vil du forstå den gjennomsnittlige hviterusseren, må du lese historien, sier han.

Økonomisk vekst
Økonomisk gjør Hviterussland det relativt godt i forhold til andre tidligere sovjetrepublikker. Allerede ved uavhengigheten hadde landet den høyeste levestandarden blant sovjetrepublikkene, og de har hatt en jevn økonomisk vekst – også når de andre tidligere sovjetrepublikkene opplevde nedgangstider, ifølge Verdensbanken.

17,8 prosent av befolkningen lever under den nasjonale fattigdomsgrensen, men fattigdommen har minket. Industrien krever mye arbeidskraft, slik at landet har høy sysselsetting. Den gjennomsnittlige årsinntekter er på 14 000 kroner i året per capita.

Russisk støtte
En viktig årsak til det er imidlertid russisk subsidiert energi og privilegert tilgang til russiske markeder for hviterussiske industriprodukter. Moskva subsidierer Hviterussland med så mye som åtte milliarder dollar hvert år, ifølge Christian Science Monitor.

- Da krigen mot terror begynte, ble Hviterussland akseptert som en del av den russiske interessesfæren, sier Rødningsby.

Han mener dette er en del av forklaringen på at USA og EU ikke presser hardere på for å få demokratiske reformer i landet.

- Dette tar vi i Norge uttrykk for bilateralt, men også sammen med EU, som kommer med lignende uttalelser. Som jeg sier i OSSE, sier Rødningsby.

Jonas Gahr Støre er ikke enig i dette.

- Jeg mener det er et tema det er helt naturlig å ta opp med Russland, og det ble også gjort i OSSE før jul, der vi fra norsk side ga uttrykk for uro over demokratiets tilstand i Hviterussland. Der var både russere og andre europeiske land, sier Gahr Støre.

Varsler demonstrasjoner

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix/Reuters

Opposisjonen har varslet en stor protestdemonstrasjon mot det de mener er massivt valgfusk. Demonstrasjonen skal etter planen starte når valglokalene stenges

- Det siste vi hørte i går er at Lukasjenko vil tillate demonstrasjoner, men at sikkerhetsstyrker holder til i leiligheter i en ring rundt hele sentrum. Ryktet er at de vil lage provokatørgrupper og sørge for at noe skjer, slik at de får den oppmerksomheten de får for å legitimere overgrep mot befolkningen, sier Rødningsby.

Han forteller at myndighetene via hviterussiske telefonselskaper har gjennomført SMS-aksjoner med trusselmeldinger om at de som deltar i demonstrasjoner vil bli betraktet som terrorister og satt i fengsel.

- Jeg garanterer at det ikke vil skje en maktovertakelse av regjeringen i landet vårt. Alt blir gjort for å forhindre selv den minste trussel mot sikkerheten til vårt folk, sa Lukasjenko i en fjernsynstale fredag, ifølge AP.

Lørdag gikk det ut en tekstmelding med budskapet «Provokatører planlegger blodsutgytelse», ifølge AP. «Pass på livet og helsen din», ble mottakerne advart.

Jernkontroll

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Foto: Scanpix/EPA

Hviterussland er kalt Europas siste diktatur, og Lukasjenko har gjort alt for å gjøre konkurransen om presidentstolen til lite annet enn en maskerade. Blant annet har KGB-sjefen i landet beskyldt opposisjonen for å planlegge en revolusjon. Opposisjonskandidaten Milinkevitsj benekter påstandene.

- Jeg hadde venetet at valgkampen ville bli urettferdig og uærlig, men jeg hadde ikke ventet at den skulle bli såpass skandaløs, sier Milinkevitsj til BBC.

Flere valgobservatører er kastet ut av landet, og Rødningsby sier de ikke har vært i nærheten av stemmelokalene for å se hva som foregår.

- Å gå i nærheten av et stemmelokale er den enkleste måten å bli arrestert på, sier han.

Høy deltagelse
Hviterussland har generelt høy valgdeltagelse, men det er uklart om dette skyldes juks, tvang eller rett og slett at folk vil bruke stemmeretten sin. Den sentrale valgkommisjonen melder i formiddag at 52,7 prosent har stemt foreløpig, melder AP.

- Vi har sett folk bære valgurner rundt om i bygårder, men vi har ikke hvor mye tvang som eventuelt har vært brukt, sier Haaland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.