RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever Putin-kritikere utlevert

(Reuters/Scanpix)
Sist oppdatert:
Scotland Yard nektes å avhøre sentrale vitner, og Russland krever at to Putin-kritikere blir utlevert fra Storbritannia dersom de skal bistå etterforskningen av giftdrapet.

Tirsdag krevde russiske myndigheter at to personer, som anses å være store kritikere av den russiske presidenten Vladimir Putin, blir utlevert fra Storbritannia. De aktuelle personene har fått asyl i Storbritannia, skriver The Times.

Dette er prisen Storbritannia må betale dersom de ønsker et samarbeid med russiske myndigheter til å få løst Litvinenko-gåten. Ni britiske etterforskere er for tiden i Moskva, og ultimatumet ble gitt samtidig som Russland innskrenket Scotland Yards etterforskningsrettigheter i landet.

Nekter FSB-avhør
Russlands statsadvokat, Yuri Chaika, fortalte de ni etterforskerne fra Scotland Yard at de ikke fikk lov til å avhøre høytstående offiserer i FSB (tidligere KGB red.anm).

I tillegg blir de britiske etterforskerne nektet å avhøre den tidligere FSB-agenten Mikhail Trepashkin. Trepashkin sitter i fengsel dømt for forræderi, og han skal ha advart Litvinenko om at både ham og familien var i stor fare. Les mer her

- Trepashkin soner en dom for forræderi, og derfor kan vi ikke la ham snakke med utenlandske sikkerhetstjenester, sa Alexander Sidorov, talsmann for det russiske fengselsvesenet.

Det er blitt spekulert i at det er FSB-agenter som står bak drapet på den tidligere FSB-agenten Aleksander Litvinenko, men dette avviser Chaika.

- Når det gjelder FSB, så er ikke dette på agendaen, sa Chaika.

- Nytt polonium-offer


De britiske etterforskerne blir også nektet å avhøre Andrei Lugovoy, som var en av de siste personene til å møte Litvinenko dagen han døde. Lugovoy anses å være et svært viktig vitne i saken, og Lugovoy ble selv innlagt på sykehus i Moskva tirsdag. Han hevder at han også er blitt utsatt for det radioaktive stoffet polonium 210.

Personene som Russland ønsker utlevert er den russiske milliardæren Boris Berezovsky og den tsjetsjenske eksilutenriksministeren Akhmed Zakayev.

Berezovsky er anklaget for korrupsjon, mens Zakayev er anklaget for terrorvirksomhet. Zakayev var Litvinenkos nærmeste nabo og så ham timer før han ble dårlig 1. november.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere