RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever våpenhvile før samtaler

Sist oppdatert:
Regjeringen på Sri Lanka sier tamiltigrene må stanse alle krigshandlinger før det er aktuelt å gjenoppta fredssamtalene.

Sri Lankas myndigheter uttalte onsdag at de må få en personlig erklæring fra lederen for tamiltigrene om en «omfattende og etterprøvbar» stans i krigshandlingene, før det er aktuelt med samtaler mellom de to partene, melder AP.

Palitha Kohona, lederen for den srilankiske regjeringens fredssekretariat, sier til Associated Press at opprørerne tidligere har brukt våpenhviler til å væpne seg og omgruppere, og at dette ikke vil bli tillatt i fremtiden.

- Det er viktig at fredsprosessen er en ekte fredsprosess, sier Kohona til AP.

15 såret
En granat gikk av i et marked nord på Sri Lanka onsdag. 15 mennesker ble såret, ifølge lokalt politi. Eksplosjonen skjedde i Vavuniya, en garnisonsby ved grensen til området som er kontrollert av tamiltigrene. Sri Lankas forsvarsdepartement ga på sine hjemmesider tamiltigrene skylden for eksplosjonen.

Den siste eksplosjonen kom etter at regjeringen nektet for at den hadde sagt seg villig til fredssamtaler uten forhåndsbetingelser. Denne uttalelsen sår også tvil om hvorvidt det vil bli noe møte mellom partene i Norge neste måned, slik utviklingsminister Erik Solheim uttalte tirsdag.

Den siste tiden har Sri Lanka vært hjemsøkt av noen av de verste kampene siden våpenhvilen ble inngått i 2002.

Borgerkrig
Halvøya Jaffna har vært åsted for en 19 år lang krig mellom den singalesisk dominerte staten Sri Lanka og tamiltigrene (LTTE). Tamiltigrene mener området er det kulturell hjemlandet til landets 3,2 millioner etniske tamiler, og ønsker en egen stat for den hovedsakelig hinduistiske minoritetsgruppen. De mener at de i flere tiår har blitt diskriminert av den buddhistiske majoritetsbefolkningen i landet.

Konflikten kostet omkring 65.000 mennesker livet frem til en våpenhvile ble forhandlet frem med norsk hjelp i 2002. Ytterligere flere hundre soldater og sivile har mistet livet, og omkring 220.000 er drevet på flukt, siden kamphandlingene begynte på nytt i slutten av april.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere