RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

KrF forsvarer FN-bombing

Sist oppdatert:
KrF stoler på at Israel ikke mente å angripe nødhjelpsteam og FN-observatører. FrP mener angrepene er nesten utilgivelig.

Israel har i løpet av fire dager angrepet flere ulike nødhjelptsteam og FN-observatører i Sør-Libanon, men KrF ser ikke noen grunn til å kritisere Israel.

- Jeg registrerer at det er uenighet mellom FN og Israel i forhold til hva som har skjedd. Israel sier at treffene har vært helt utilsiktet, og jeg ser ikke noen grunn til å sette spørsmålstegn ved Israels opplysninger. Det skulle være greit, sier parlamentarisk nestleder i KrF, Ingebrigt S. Sørfonn, til TV 2 Nettavisen.

Israels situasjon
- FNs generalsekretær Kofi Annan er ikke i tvil om at Israel drepte de fire FN-observatørene med fullt overlegg. FN er ikke part i saken, er det ikke grunn til å stole på det som undersøkelsene til FN viser?

- Jeg tror vi skal være forsiktige med å sitte her oppe i et fredelig, sommervarmt Norge og fordele skyld. Vi må huske på Israels situasjon. De har Hamas, som er valgt til nye regjering for palestinerne og som ikke vil anerkjenne Israel på den ene siden. På den andre siden har Israel Hizbollah som bruker Sør-Libanon som base til å bombe Israel, sier Sørfonn.

- Er det grunn til å frykte at Israels bombing av Sør-Libanon i svært stor grad går utover sivilbefolkningen hvis Israel ved tabber på fire dager treffer fire nødhjelpsteam?

Fire FN-observatører drept

* To Røde Kors-ambulanser ble truffet i et israelsk angrep søndag. En Røde Kors-medarbeider ble skadd, og ambulansene ble ødelagt.

* En finne og tre andre FN-observatører ble drept da israelske fly bombet en FN-leir i Sør-Libanon tirsdag. En foreløpig rapport viser at FN kontaktet Israel hele ti ganger under den seks timer lange bombingen tirsdag. FNs generalsekretær Kofi Annan er ikke i tvil om at Israel drepte de fire FN-observatørene med fullt overlegg. Israels statsminister Ehud Olmert har avvist påstandene.

* Onsdag kveld havnet en hjelpekonvoi til byen Tyr i kryssild.

* To sjåfører skal ha blitt drept da israelske fly bombet en konvoi med nødhjelp i Libanon natt til torsdag. Konvoien med tre lastebiler skal ha fraktet mat og medisiner i den østlige delen av Libanon da den ble angrepet av israelske fly natt til torsdag. To av sjåførene ble drept i angrepet, melder libanesiske sikkerhetskilder ifølge Reuters.

- Det er jo det som er tragisk med måten som en gerilja opererer på. De har jo ikke militære baser, men bruker sivile hus. Det er en kjent sak som andre kilder enn meg sier, sier Sørfonn som er leder for Israels Venner på Stortinget.

- Jeg føler meg trygg på at Israel gjør det de kan for å redusere tallet på sivile som blir rammet. Det er ikke noe anstendig å bruke levende skjold slik Hizbollah gjør, sier han.

- Må finne årsak
Stortingsrepresentant Per Ove Width (FrP), som også er medlem i Israels venner, men på sin side at Israel må skjerpe seg.

- Angrepene på nødhjelpsteamene er nesten utilgivelig. Det tyder på at noen må skjerpe seg. Man gjør ikke slikt. Israel må finne ut hvorfor det skjedde, sier Width.

Samtidig er Width også sikker på at angrepene har vært tabber, og ikke bevisste angrep.

- Det er ingen som gjør slikt med vilje. Slik skjer i krig, det hender til og med at en skyter på sine egne, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere