Den russiske FN-ambassadøren Vitalij Tsjurkin kunngjorde i FNs sikkerhetsråd like etter klokka 20 norsk tid at kampen om Aleppo er over.

Les også: Opprørskrigere får forlate Aleppo
Les også: - Hundrevis av sivile massakrert i Aleppo

Alle kamphandlinger i det østlige Aleppo er avsluttet, og den syriske regjeringen har nå gjenopprettet kontrollen i byen, erklærer Russlands FN-ambassadør tirsdag kveld.

Ifølge opprørerne går avtalen med regimet og Russland ut på at også at sivile som ønsker å reise, også skal få fritt leide ut av byen. Men foreløpig har verken regimet eller Russland forsikret at de mange tusen sivile som har vært fanget i beleirede områder, får nødhjelp og en trygg vei ut.

Meldingene om avtalen, som i praksis innebærer at de gjenværende opprørerne gir opp slaget om Aleppo, kom samtidig som FNs sikkerhetsråd var samlet til krisemøte i New York.

Nye massakrer

Møtet kom i stand på kort varsel etter rapporter om nye grufulle overgrep mot sivilbefolkningen i Øst-Aleppo. Blant annet skal styrker alliert med regimet ha likvidert minst 82 sivile i gjenerobrede deler av byen.

Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin bedyrer at alle væpnede opprørere skal få forlate det østlige Aleppo sammen med familiene sine, og sier de kan reise hvor de vil.

USA krever at internasjonale observatører overvåker evakueringen fra Aleppo.

– De må sikre trygg evakuering av folk som ønsker å reise, men som med rette frykter at de vil bli skutt i gaten eller sendt til en av Assads fangeleirer, sier USAs FN-ambassadør Samantha Power.

– Våpenhvile ikke tema

Hun gikk i strupen på Syrias allierte Russland og Iran.

– Er dere virkelig ikke i stand til å føle skam? Er det virkelig ingenting som kan få dere til å skamme dere? sa Power og viste til likvideringer av barn og det hun kaller barbariske handlinger og løgner.

Tsjurkin fastslår at kampen om Aleppo er over.

– Ingen kommer til å skade sivile. Det er ikke noe tema med noen våpenhvile eller noen spesiell humanitær operasjon, sier han og tilføyer at regimet har gjenetablert kontrollen over det østlige Aleppo.

Busser

Tsjurkin sier evakueringen av opprørere muligens kan starte innen få timer. Ifølge flere kilder blant opprørerne i den syriske byen innebærer avtalen at de første bussene med sivile kan forlate det beleirede området allerede natt til onsdag.

Avtalen innebærer også at noen opprørskrigere får forlate det gjenværende beleirede området, opplyser en talsmann for en opprørsfraksjon i Øst-Aleppo til nyhetsbyrået DPA.

Flere innbyggere bekrefter tirsdag kveld at det har skjedd et opphold i kamphandlingene.

Mistura ber om umiddelbar tilgang til Øst-Aleppo

FNs Syria-utsending Staffan de Mistura ber om umiddelbar tilgang til det østlige Aleppo. Bare slik kan FN få hjulpet sivile og bekrefte Russlands påstand om at kampene er over.

De Mistura ber også om at FN skal få mulighet til å overvåke opprørernes tilbaketrekning, samt evakueringen av sivile.

Etter et møte i FNs sikkerhetsråd tirsdag forteller de Mistura at ifølge hans opplysninger, har militante opprørsgrupper fortsatt kontroll over et område på omtrent 5 kvadratkilometer i Øst-Aleppo.

FNs hovedbekymring er for de opptil 50.000 sivile som fortsatt antas å befinne seg i her og er beleiret av regimevennlig milits.

FN anslår at det fortsatt oppholder seg 1.500 opprørskrigere i Aleppo, og at omtrent 30 prosent av dem stammer fra den al-Qaida-tilknyttede Fatah al-Sham-fronten. Han understreker at tallene kun er anslag, ettersom FN ikke har representanter i området.

Videre sier de Mistura at det ikke er klart hvorvidt opprørerne får forlate området med våpnene i behold, noe som har vært et av temaene som ble tatt opp under møtet i Sikkerhetsrådet.

FN insisterer på at sivile som ønsker å bli med opprørskrigerne til den opprørskontrollerte Idlib-provinsen, må få lov til det. De Mistura uttrykker samtidig bekymring for at Idlib kan bli det neste målet for det syriske regimet.

Brende: - Blodbadet i Aleppo må stanse

Utenriksminister Børge Brende (H) håper avtalen om evakuering fra Øst-Aleppo kan bidra til å stanse grusomhetene i byen.

Utenriksminister Brende mener rapportene om regelrette henrettelser av både sivile og hjelpearbeidere det siste døgnet gir grunn til dyp bekymring.

– Blodbadet i Aleppo må stanse, sier Brende, etter at FN har rapportert om at flere titalls menn, kvinner og barn de siste dagene skal ha blitt henrettet på gatene eller i sine hjem. Sivile skal også ha blitt utsatt for grove overgrep og tortur.

Både opprørsgrupper og Russland har bekreftet at det har blitt inngått en avtale om evakuering fra Øst-Aleppo.

– Jeg håper at meldingene om at partene skal ha inngått en avtale om evakuering av sivile og opprørere fra Øst-Aleppo kan bidra til å stanse grusomhetene, sier Brende.

Borgerkrigen i Syria er nå inne i sitt sjette år. Krigen har ført til at over 13,5 millioner mennesker er i nød, i tillegg til millioner av syrere på flukt.

– Det å terrorisere sivilbefolkningen, og hindre at de får livsnødvendig humanitær hjelp, kan ansees som krigsforbrytelser. Det er avgjørende at drap og andre overgrep nå dokumenteres slik at de ansvarlige kan straffeforfølges i fremtiden. Den syriske befolkningen trenger beskyttelse og politiske løsninger på konflikten, ikke mer død og nød, sier Brende. (©NTB)

(©NTB)