*Nettavisen* Nyheter.

Kriger med pil og bue

Foto: REUTERS/Peter Andrews

70 mennesker er blitt hakket i hjel og brent til døde i den kenyanske byen Nakuru.

28.01.08 13:28

Tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan, har hatt møter med både opposisjonsleder Raila Odinga og president Mwai Kibaki i et forsøk på å finne en fredelig løsning på konflikten som oppsto etter anklager om valgfusk 27. desember i fjor.

I løpet av helgen skal gjenger med macheter og pil og bue ha drept minst 19 medlemmer av en etnisk gruppe i byen Nakuru. I tillegg har mer enn 50 lik blitt plassert på byens likhus etter at urolighetene blusset opp i byen torsdag kveld, melder Sky News. De lokale myndighetene kan fortsatt ikke komme med et konkret tall på drepte før de har gjennomsøkt ruinene av hus som er brent til grunnen.

800 drept
Foranledningen til urolighetene som herjer i Kenya er det omstridte presidentvalget i desember i fjor. Sakens kjerne er at opposisjonsleder Odinga anklager president Kibaki for å ha jukset til seg seieren under presidentvalget. Dette resulterte i at det brøt ut voldelige opptøyer i hele landet, og mer enn 800 mennesker er blitt drept i sammenstøtene, melder BBC. I tillegg er en kvart million mennesker drevet på flukt.

Odinga krever at Kibaki utsteder et nyvalg, noe presidenten nekter å gjøre. Internasjonale valgobservatører har derimot sagt at presidentvalget i Kenya ikke møtte de internasjonale kriteriene for demokratiske valg.

Se video fra kampene (artikkelen fortsetter under)

208649

Annan krever gransking
Kofi Annan har på vegne av Den afrikanske union blitt kalt inn for å megle mellom partene, og sier at krisen er langt mer enn en politisk sak. Annan har også krevd en gransking av alle overgrepene som har funnet sted i landet den siste måneden.

Annans engasjement har så langt vært resultatløst, men opposisjonen sier de har stor tro på Annans megling.

- Vi har full tillit til at meglingsprosessen, som har blitt iverksatt av Kofi Annan, er det beste håpet for det kenyanske folket til å få en løsning på krisen, sier medlem av opposisjonspartiet ODM, Musala Mudavadi, til Sky News.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Etnisk uro
Sky News' korrespondent legger ikke skjul på at krisen bunner seg i en langvarig konflikt mellom de etniske gruppene i Kenya.

- Det som skjer her overgår politisk uro. En årrekke med etnisk uro har nå kommet til overflaten, og det er tilknyttet mye sinne til fordelingen av land og rikdommer, hvor det er noen etniske grupper som mener de har blitt ignorert altfor lenge, sier Sky News' Afrika-korrespondent Emma Hurd.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag