RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kriger med pil og bue

(AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Urolighetene har igjen blusset opp i deler av Kenya.

Ulike etniske grupper har igjen gått til krig mot hverandre i Kenya, og slakter hverandre ned med skytevåpen, macheter og pil og bue.

Se flere bilder i karusellen nederst i saken.

Dette har legene på sykehuset i byen Kilgoris fått erfare. Daglig får de inn pasienter med store kuttskader, skuddskader samt skader forårsaket av pil og bue.

Kampene utspiller seg mellom masaiene og Kalenjin-klanen i Trans Mara-regionen, og mer enn 20 mennesker har mistet livet i lokale kamper den siste måneden, melder nyhetsbyrået AFP.

Stridens kjerne
Kampene som utkjempes i området er isolert fra den politiske uroligheten som herjet i landet etter presidentvalget i fjor. Stridens kjerne er uenighet om fordelingen av landområder i Trans Mara-regionen.

- Her har vi troen på å utkjempe våre feider på slagmarken. Vi sniker oss ikke ut på nattetid og angriper. Det er uakseptabelt, sier Chris Kosgei, en tilhenger av Kalenjin-klanen.

Til tross for de lokale urolighetene har den nasjonale situasjonen stabilisert seg etter at president Mwai Kibaki og opposisjonsleder Raila Odinga ble enige om en maktfordelingsavtale for to uker siden.

(Artikkelen fortsetter under).

Foranledningen til de nasjonale urolighetene er at Odinga og hans tilhengere anklaget den sittende presidenten Kibaki for valgfusk. Dette utløste en blodig konflikt mellom tilhengere av opposisjonen og tilhengere av presidenten.

Mange fryktet at det ville eskalere til en etnisk konflikt i Kenya. Mer enn 1000 mennesker har blitt drept og 300,000 ble drevet på flukt i forbindelse med den politiske uroen som blusset opp etter valget 27. desember i fjor.

FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan ble brakt inn på banen som fredsmegler, og først etter to måneder så det ut til at den politiske konflikten var ved veis ende.

Lokal uenighet
Men det er fortsatt stor lokal uenighet i flere områder av Kenya. Og de lokale lederne trygler om å få mer makt i det sentrale maktapparatet slik at de lokale feidene om landområder kan bli løst sentral i regjeringen.

- Det er viktig for oss å få en representant i parlamentet slik at vi kan løse problemet med fordeling av land på et sentralt plan, sier en høvding fra landsbyen Nagwenyi. Han mistet nylig sønnen sin i kampen om landområder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere