RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krigsforbryter lønnet av staten

Sist oppdatert:
En av verdens mest ettersøkte krigsforbrytere, general Radko Mladic, skal ha fått utbetalt penger fra Serbia-Monetenegro frem til forrige måned. Offisielt er han på flukt fra myndighetene.

Mladic var øverstkommandrende for serbiske styrker under krigen i det tidligere Jugoslavia for over ti år siden, og han er tiltalt for den grusomme Srebrenica-massakren.

Den månedlige pensjonsutbetalingen ble gjort til Mladics bankkonto frem til november måned i år, heter det i den beogradbaserte radiokanalen B-92s nyhetssending, melder AP.

Serbia har tidligere fått frist på seg ut 2005 til å få Mladic utlevert, men hevder han er umulig å finne.

- Beskyttet av mektige krefter
Regjeringen har hele tiden stått fast på at myndighetene ikke klarer å lokalisere den ettersøkte generalen. Mladic er tiltalt for krigsforbrytelser under FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia.

Påstandene fra B-92 kunne ifølge AP ikke umiddelbart bekreftes, men de indikerer at Mladic lenge har nytt støtte fra mektige krefter innenfor Serbia-Montenegros politisk-militære elite. Det til tross for en rekke oppfordringer fra vestlige land om å få Mladic utvist.

Foreløpig foreligger ikke opplysninger om Mladic selv har tatt ut pengene fra kontoen, eller ikke. Hans nærmeste familie og to offiserer skal ha hatt brukertilgang.

Serbias regjering reagerer på nyheten ved å vise ny vilje til å ta opp jakten på den antatte krigsforbryteren, via et nyopprettet nasjonalt sikkerhetsråd, melder AP.

Så langt er over 20 mistenkte krigsforbrytere utlevert.

Den nåværende koalisjonsregjeringen under statsminister Vojislav Kostunica har slitt med sviktende støtte blant Serbias folkevalgte. Sosialistpartiet, der tidligere presient Slobodan Milosevic er medlem, har advart Kostunica mot å utlevere flere krigsforbrytelsesmistenkte. Da vil partiet trekke sin støtte til koalisjonsregjeringen, hevdes det. Milosevic er selv tiltalt for sin rolle under krigene mellom Bosnia, Kroatia og Kosovo i det tidligere Jugoslavia.

Dersom Kostunica mister støtten fra Sosialistpartiet, vil regjeringen risikere mistillitsvotum i parlamentet.

Sammen med den tidligere bosniske serberlederen Radovan Karadzic står Radko Mladic på toppen av FNs liste over ettersøkte krigsforbrytere fra krigene på Balkan på 1990-tallet. Serbias statsminister Vojislav Kostunica har så langt overtalt 12 serbere til å overgi seg til krigsforbryterdomstolen i Haag. Han har sagt at Serbia vil oppfylle alle domstolens krav.

Skjerpet sikkerhet i Kosovo
Mens usikkerhet hersker rundt Serbias beskyttelse av Mladic, har stadig hyppigere voldelige sammenstøt fått FN og lokalt politi til å oppgradere sikkerhetsnivået nord i Kosovo.

Politiet har økt antall patruljer og sjekkpunkter i den nordlige delen av byen Kosovska Mitrovica. Byen er delt mellom det serberdominerte nord og albanerdominerte sør, heter det i en uttalelse fra lokalt politi ifølge AP.

Byen ligger 45 kilometer nord for hovedstaden Pristina, og er delt av både en elv og etniske konflikter. Spenningen i området er svært høy, og den siste tiden har stadig mer voldskriminalitet fått FN og politiet til å innføre strenge sikkerhetstiltak.

Mandag ble ble to etniske serbere skadd i to forskjellige angrep av ukjente overfallsmenn. To dager senere ble en håndgranat kastet inn i et hus i byen Zvecan like i nærheten. Angrepet førte kun til materielle skader.

- De siste dagene har vi sett en økning i bruk av våpen og eksplosiver, sier politisjef Kai Vittrup ved FN-seksjonen i Kosovo til AP.

Ifølge Vittrup intensiveres nå sikkerhetsoperasjonen, og innfører nulltoleranse for kriminell oppførsel.

Kosovo har vært formelt styrt av FN og patruljert av NATO siden midten av 1999.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere