RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Krigshandlinger i Sudan

Sist oppdatert:
Sudan har erklært krig, og sudanske bombefly har angrepet byen Bentiu i Sør-Sudan.

Sudanske krigsfly angrep torsdag den oljeproduserende sørsudanske byen Bentiu, melder AFP.

- Forhandlinger med Sør-Sudan er nå satt på vent og vi er nødt til å forsvare våre grenser. Vårt land er nå i krig med myndighetene i Juba, sier Sudans visepresident Al-Haj Adam til avisa Sudan Vision.

I alt fem bomber skal ha bli sluppet over byen, som er hovedstad i delstaten Unity, som ligger ved grensen til Sudan.

- De skal ha siktet seg inn på en bro i området, sier den sørsudanske viseinformasjonsministeren Atem Yaak Atem til AFP.

Én omkom

De to afrikanske nabolandene er nå nærmere fullskala krig enn noensinne, etter at de to respektive myndighetene onsdag begge mobiliserte sine styrker.

- Vår holdning er å ikke gå til krig med mindre vi blir nødt, i selvforsvar, uttaler den sørsudanske viseministeren til AFP.

Ifølge ATP omkom én person i bombeangrepene torsdag morgen. Angrepet kommer etter at sudanske myndigheter uttalte at de ville respondere med "alle midler" etter at sørsudanske myndigheter skal ha angrepet Sør-Kordofan i Sudan, nærmere bestemt Heglig-oljefeltet.

- Jeg tror de (Sudan, journ.anm.) ønsker å ødelegge kommunikasjons- og transportmuligheten våre - de sa de skal «ødelegge Sør», hevder viseminister Atem.

Støre bekymret

Utenriksdepartementet uttrykker sin bekymring over de eskalerende voldshandlingene mellom Sudan og Sør-Sudan.

- Vi oppfordrer begge parter til å trekke sine styrker tilbake til der de sto før den siste opptrappingen. Vi oppfordrer dem også umiddelbart til å fjerne de siste hindre slik at grenseovervåkingsmekanismen, som de er enige om å etablere, kan bli operasjonell, sier utenriksminister Støre i en pressemelding torsdag morgen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere