RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Anna Politovskaja ble drept utenfor sitt eget hjem.
Anna Politovskaja ble drept utenfor sitt eget hjem. Foto: Scanpix/AFP

Krigsreporter drept i Moskva

Sist oppdatert:
Den russiske krigsreporteren Anna Politkovskaya er drept.

Politkovskaya var særlig kjent for sin kritiske dekning av krigen i Tsjetsjenia. Hun ble drept lørdag.

Funnet i heisen
Journalisten og forfatteren ble funnet skutt og drept i en heis i et leilighetskompleks i Russlands hovedstad Moskvaa, melder AP. En pistol og fire kuler ble funnet sammen med henne i heisen, melder Inferfax.

Ifølge sjefredaktør i Novaya Gazeta, avisen der hun jobbet, sier drapet skjedde omtrent 13.30 norsk tid i bygningen der hun bodde.

Støre beklager
Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) beklager drapet.

- Jeg beklager dypt at Anna Politkovskaya, en av Russlands fremste undersøkende journalister, er blitt brutalt myrdet i Moskva, sier Støre i en pressemelding.

Politkovskaya var en journalist som våget å reise omstridte saker i russisk samfunnsliv. Hun var en frittalende kritiker av begge sider i Tsjetsjenia-konflikten, og hun høstet stor anerkjennelse for sitt arbeid både internasjonalt og i Russland.

- Drapet er et nytt uttrykk for hvor utsatt den frie pressen er i sitt arbeid i Russland. Vi forventer at etterforskingen vil bidra til å oppklare drapet og bringe de skyldige til ansvar, fortsetter utenriksministeren.

Utsatt for drapsforsøk
I 2004 ble Politkovskaya alvorlig syk med symptomer som lignet på matforgiftning. Det skjedde etter at hun hadde drukket te på en flight fra det sørlige Russland samme tid som gisselkrisen i Beslan. Istedenfor å dekke gisselkrisen havnet hun på sykehus. Hennes kolleger mistenkte da at det dreide seg om et drapsforsøk.

Som profilert krigsreporter var hun stadig under oppsikt av russiske politikere, og til tider også sikkerhetstjenesten.

Kritisk til Putin
Den profilerte journalisten skrev en svært kritisk bok om Russlands president Vladimir Putin og hans militærkampanje i Tsjetsjenia. Der dokumenterte hun omfattende mishandling av sivile. Politkovskaya opplevde selv at flere av kildene hennes ble drept etter at hun publiserte stoff fra Tsjetsjenia.

Hun nøt stor respekt blant tsjetsjenerne og opptrådte som forhandler da tsjetsjenske opprørere beleiret et teater i Moskva i 2002.

Anna Politkovskaya er den mest kjente journalisten som er drept i Russland etter at Paul Klebnikov ble drept i juli 2004. Klebnikov var redaktør for den russiske utgaven av magasinet Forbes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere