*Nettavisen* Nyheter.

Kriminelle gjengoppgjør knyttes til flere hendelser i Sverige

Politiet sperret av inngangen ved akuttmottaket til Skånes Universitetssjukhus i Malmö natt til søndag etter at fire personer ble skadd ved en skuddløsning på Rasmusgatan i området Seved i Malmö lørdag kveld. Foto: Johan Nilsson / Tt (NTB scanpix)

Svensk politi mener både en skuddveksling i Malmö lørdag kveld og den dødelige bileksplosjonen i Göteborg var oppgjør innad i kriminelle miljøer.

Svenskenes store bryllupshelg ble i stor grad dominert av brutale hendelser i flere organiserte kriminelle miljøer.

Søndag bekreftet svensk politi at en sentral gjengkriminell også var en av de fire drepte da en personbil eksploderte i Göteborg fredag ettermiddag. Eksplosjonen, som også tok livet av en fire år gammel datter til en av mennene i bilen, omtales som unormalt kraftig. Politiets foreløpige konklusjoner går ut på at det enten var eksplosiver i bilen som ble utløst ved et uhell, eller at noen andre sprengte bilen i lufta, melder nyhetsbyrået TT.

Før eksplosjonen fredag var 17 menn drept i gjengrelaterte drap i Göteborgs forsteder siden januar 2011, og samtlige drap er uoppklart, ifølge en gjennomgang Göteborgs-Posten har foretatt.

Politisjef Erik Nord uttalte at det muligens var flere gjengkriger som pågikk samtidig, da han ble konfrontert med tallene fra avisen.

– Svensk politi har en vrien utfordring. Men problemene er sammensatt, så også andre enn politiet har en oppgave, sier Aas i en kommentar til NTB.

Politiet i Norge og særlig gruppen ved Oslo politidistrikt har i flere år hatt en bevisst satsing på å følge de organiserte kriminelle miljøene tett. Da en gullsmed på Grønland i Oslo ble ranet av svenske kriminelle i fjor, fikk etterforskningen høy prioritet nettopp for å sende et signal til det kriminelle miljøet i Stockholm. Saken er nylig avsluttet i Oslo tingrett.

– Hos oss satser vi mye på å ha god oversikt over miljøene, tilstrekkelig innsikt til å redusere faren for voldelige konfliktsituasjoner samt forfølgere tung kriminalitet som blir begått. Altså en kombinasjon av å avverge uønskede hendelser og å straffeforfølge, sier Aas.

Også dette anslaget hadde klare trekk av metoder som organiserte kriminelle tidligere har benyttet. Ranet var det andre mot en pantelåner på bare en drøy uke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag