*Nettavisen* Nyheter.

Kripos har kontaktet Kongo

Foto: Vatn, Vegar K. (Scanpix)

Kripos analyserer videomaterialet. - Vi forsøker å undersøke hvorfor de var i området, sier leder for taktisk etterforskningsavdeling.

14.09.09 14:40

VG har fått tilgang til en video som viser Tjostolv Moland og Joshua French lede tre personer gjennom tøffe militærøvelser. Ifølge avisen trener Moland og French opp rekrutter til sikkerhetsselskapet SIG i Uganda.

En kilde opplyste til TV2 at nordmennene var på flere oppdrag i Kongo som leiesoldater, men dette benekter både Moland og French.

Videoen ligger hos Kripos
Ambassaden i Uganda mottok videoen 14. mai i år og oversendte den til Utenriksdepartementet. Nå ligger videoen hos Kripos som analyserer materialet.

- Vi mottok dette materialet for en god stund siden. Vi har drevet undersøkelser, men ikke etterforskning av selve drapet. Vi forsøker å undersøke litt omkring hvorfor de var i området, sier leder for taktisk etterforskningsavdeling ved Kripos, Atle Roll-Mathisen, til Nettavisen.

- Er det noe i materialet som tyder på at internasjonal lov er blitt brutt?

- Det får jeg heller komme tilbake til, sier han.

Les også: - Skulle starte treningsleir for leiesoldater
Les også: Kongo-video hos Riksadvokaten

Roll-Mathisen ønsker ikke å kommentere innholdet overfor Nettavisen eller utdype om de sitter på mer materiale utover videoen.

- Vi er ikke ferdig med våre undersøkelser og det er viktig å understreke at vi ikke har iverksatt etterforskning. Det er ikke åpenbart at det materialet vi sitter på har noen sammenheng med drapssaken, sier Roll-Mathisen.

Har vært i kontakt med Kongo
Videre opplyser Roll-Mathisen at det har vært kontakt mellom norsk politi og kongolesiske politimyndigheter.

Men det er hittil ikke blitt fremmet noen bistandsanmodning fra Kongo.

- Vi har vært i kontakt med kongolesisk politi. Men svarene vi har fått er relativt knappe. Norge bistår utenlandsk politi i straffesaker dersom de formelle vilkårene er til stede. Det har vært kontakt, men det har ikke kommet noe sånt ønske, sier han.

- Vår jobb er å finne ut noe om faktum og snakke med relevante aktører uten at du får vite hva vi gjør i detalj.

Tjostolv Moland og Joshua French ble dømt til døden fem ganger i militærtribunalet i Kisangani forrige tirsdag for blant annet drap, drapsforsøk, spionasje og væpnet ran.

Norske myndigheter har derimot fått flere garantier fra kongolesiske myndigheter om at dødsstraffen ikke vil effektueres.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.