RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: REUTERS/Scanpix

Krise for Hillary

Sist oppdatert:
Det spøker for Hillary Clintons presidentkanditatur.

Sjokktallene ble lørdag morgen norsk tid presentert av Quad-City Times, og symboliserer for fullt krisen tidligere førstedame Hillary Clintons står oppe i. Nå spøker det for om hun vil velges som demokratenes presidentkandidat, tross sin solide ledelse på målingene tidligere i høst.

Uklare svar
For et par måneder siden var det allmenn konstatert at Clinton ville dra i land seieren med god margin, men svak deltakelse i flere debatter har altså snudd alt opp ned. I sin første debatt ble hun kritisert for å ha gitt for uklare svar. Senere har hun blitt anklaget for debattfusk.

Clinton har gjennom hele høsten bevisst unngått å angre på at hun i 2002 stemte for vedtaket i Senatet, der president George W. Bush fikk grønt lys for å drive militær makt i Irak. Hun har også ført valgkampen sin på at hun kjenner det hvite huset ut og inn.

Og det er nettopp disse tingene Obama har tatt tak i, og på magisk vis omformet til sin styrke. I begynnelsen av valgkampen førte han valgkamp uten å bry seg om sine motkandidater, uten at det ga noe utslag. Men etter hvert har han begynt å ta tak i Clintons «svakheter», og har blant annet tatt Clintons erfaring til sitt bryst, og sendt ut igjen budskapet om at nettopp dette gjør at Bill Clintons hustru mangler evnen til forandringer og nytenkning.

Drahjelp fra Operah
Obama har også fått god hjelp av den velkjente talkshowverten Oprah Winfrey, som gang på gang har flagget hvor hennes lojalitet ligger.

I tillegg seiler demokratenes tredje kandidat John Edwards opp som en outsider. Ifølge tall innhentet fra Quad-City Times ligger nå Edwards likt med Clinton i den viktige staten Iowa, som gjennomfører det første kandidatvalget 3. januar. Og Barack Obama, jo, han har dratt fra.

Slik lyder den nye meningsmålingen på demokratisk side:

Totalt

Menn

Kvinner

Barack Obama

33 %

32 %

34 %

John Edwards

24 %

22 %

26 %

Hillary Clinton

24 %

23 %

25 %

Ikke bekymret
Etter Iowa følger New Hampshire, og det skal sies at ikke Obama er langt etter ledende Clinton der heller. Det skal altså ikke utelukkes at han kan klare å snyte henne for seieren der også. Også i New Hampshire ledet Clinton med over tjue prosentpoeng. Dette er nå nesten tatt igjen.

- Oppfatningen om at Hillary har en solid og garantert seier å falle tilbake på i New Hampshire er fiksjon. Hun risikerer faktisk å tape alle fire valg i starten, inkludert Nevada og South Carolina, sier msnbcs kommentator Howard Fineman.

Men uroer dette Clinton selv? Nei:

- Jeg tor man skal stole på sine egne instinkter. Jeg tror steinhardt på det programmet jeg har, konstaterer hun.

Rolleskifte hos republikanerne
Også på republikansk side er det i ferd med å bli et rolleskifte på tampen. Det har i de nasjonale mediene vært like klart at tidligere borgermester Rudy Giuliani i New York skal bli republikanernes kandidat, som at Hillary Clinton blir demokratenes. Men også her rakner det i de første statene. Det kan nesten konstateres at ikke Giuliani vil feire noen seier i Iowa, og neppe heller New Hampshire.

Slik lyder nemlig den ferske meningsmålingen fra Iowa på republikansk side:

Totalt

Menn

Kvinner

Mike Huckabee

31 %

33 %

29 %

Mitt Romney

22 %

19 %

25 %

Fred Thompson

9 %

11 %

7 %

Rudy Giuliani

9 %

9 %

9 %

John McCain

7 %

9 %

5 %

Her seiler altså tidligere Arkansas-guvernør opp som den sannsynlige vinneren av de to første statene.

Se hele meningsmålingen fra Quad-City Times her (ekstern lenke).

Hvem tror du ender opp som presidentkandidater?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere