*Nettavisen* Nyheter.

Krisen i Darfur raser videre

Bistandsorganisasjonene advarer om at sikkerhetsstiuasjonen i Darfur har blitt forverret siden fredsavtalen ble inngått i mai.

17.08.06 11:42

Torsdag varsler den Afrikanske Unionen (AU), som har fredsbevarende styrker i området, at det er usikkert hvor lenge de 7000 afrikanske soldatene kan bli i Sudan.

AU mangler midler til å opprettholde styrken i en periode da sikkerhets- og den humanitære situasjonen i området er i ferd med å forverres, melder AP.

USA, AU og andre land har bedt om at det skal settes inn en sterk FN-styrke for å erstatte soldatene fra AU innen 1. oktober. Den sudanske regjeringen har gått imot dette forslaget, og FN har måttet be AU om å beholde sine soldater i området selv etter at mandatet går ut i september.

- Vi kan bare bli stående hvis vi får tilstrekkelig med midler og utstyr, sier Sam Ibok i AU til AP.

- Vi kom for å hjelpe folket i Darfur, men opprørerne angriper og dreper vår folk. Nok er nok.

Internasjonale hjelpeorganisasjoner sier også at sikkerhetssituasjonen nordvest i Sudan har blitt forvirret siden fredsavtalen ble inngått i mai. Bare en opprørsgruppe undertegnet avtalen sammen med regjeringen. Kamper mellom de ulike opprørsgruppene får skylden for mye av den økte volden siden mai.

FNs matvareprogram uttalte onsdag at organisasjonen på grunn av sikkerhetssituasjonen og manglende midler kan bli nødt til å kutte i matdistribusjonen til over 6 millioner mennesker i Darfur.

Mer enn 200.000 mennesker har blitt drept i Darfur siden 2003, da etniske afrikanske stammer gjorde opprør mot den arabiske regjeringen i Khartoum. Opprøret ble møtt av en regjeringsstøttet milits, og mer enn to millioner mennesker har flyktet fra sine hjem på grunn av kampene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.