*Nettavisen* Nyheter.

Krisepakke: 22,9 milliarder

- Ikke imponert, er dommen fra sjeføkonom Steinar Juel om svenskenes redningspakke.

05.12.08 12:16

- Jeg synes ikke åtte milliarder er spesielt imponerende. Det er ikke veldig mye penger. Dette ville tilsvare omtrent fem milliarder kroner i Norge. Så jeg er ikke videre imponert, sier Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Den svenske regjeringen har fredag offentliggjort en redningspakke for å stimulere svensk økonomi og redde arbeidsplasser.

Pakken går, ifølge Dow Jones Newswire, over tre år, og til neste år skal det etter planen benyttes 8,3 milliarder svenske kroner, i 2010 øker dette til 8,8 milliarder før pakkens størrelse reduseres til 5,8 milliarder i 2011.

Snarlige tiltak
Tiltakene som er nevnt, ifølge di.se, er redusert arbeidsgiveravgift, forsterket arbeidsmarkedspolitikk, satsning på utdannelse og infrastruktur og en skattereduksjon.

De nødvendige endringene innføres allerede førstkommende mandag, og forslaget innebærer at sysselsettingen skal øke med nesten 7.000 personer.

- Vi gjør anstrengelser for å tine opp det dypfryste finansielle systemet. I går snakket man om en julegave fra Riksbanken, men vi må få hele systemet til å fungere, sier den svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt, ifølge e24.se.

Skole og infrastruktur
Statsministeren lener seg på budsjettet fra tidligere i år, noe som kanskje kan skuffe noen som hadde håpet på en større pakke. Reinfelt mener budsjettet i seg selv var innrettet på dårlig økonomi. Til neste år er det arbeidsformidlingen som stikker av med den største potten. Tre av de åtte milliardene som skal brukes ekstra til neste år går til arbeidsmarkedstiltak.

En milliard kroner skal gå til økt satsning på infrastruktur, mens en rekke mennesker kan komme tilbake til skolebenken dersom regjeringen får det som den vil. Antall studieplasser skal økes innen både yrkeshøyskolene og gymnasene i Sverige.

- Mye hardere rammet
- Hvordan er tilstanden i Sverige?

- De har blitt rammet mye hardere enn oss av at forbruket svikter rundt om kring i verden, spesielt for kapitalvarer. Svenskene er storprodusenter av biler, kjøleskap og annet kjøkkenutstyr. Dette er områder som rammes hard. Norge har ikke den type industri i særlig omfang. Bildelindustrien i Norge rammes, men den er forholdsvis liten. Derfor ser du at svensk industriproduksjon har vært fallende i hele 2008, mens vi har hatt vekst, ifølge SSB-tallene som kom i går, poengterer Juel.

- Bedre å vente
- Rentekuttet i går ble tolket som økt press på Gjedrem. Bidrar denne pakken til økt press til Kristin Halvorsen?

- Jeg tror myndighetene holder på å jobbe nokså intensivt. Det er bedre at de kommer noe som er meningsfullt, enn noe som er halvveis. Jeg synes ikke det å bruke syv, åtte uker er spesielt lang tid. Man må finne prosjekter som er klare til å gjennomføres, og pengene må bli brukt riktig. Dette skal være fornuftige tiltak som skal gi sysselsettingsvekst. Vegdirektoratet har for eksempel ikke en skuff full av prosjekter som kan settes i gang umiddelbart. Det skulle bare mangle at regjeringen bruker noe tid på dette, mener Juel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.