*Nettavisen* Nyheter.

Kriseplan for fallende satellitt

Satellitten er på størrelse med en buss, men ingen vet hvor den vil treffe.

Det amerikanske forsvaret jobber med en kriseplan for å redusere skadeomfanget dersom den defekte satellitten treffer USA, Canada eller Mexico. Det er ventet at satellitten vil falle ned mot jorden i slutten av februar eller i begynnelsen av mars, og myndighetene mener at objektet ikke vil brenne opp i atmosfæren.

Treffer land
- Vi er klar over at denne satellitten er der ute. Vi er klar over at den har en enorm størrelse. Og vi vet at det er en stor mulighet for at den vil lande på land og ikke i havet, sier general i det amerikanske luftforsvaret, Gene Renuart, til nyhetsbyrået AP.

Satellitten «US 193» ble skutt opp i 2006 og skulle gå i bane rundt jorden. Men satellitten mistet umiddelbart all kraft og kan derfor ikke kontrolleres fra bakken.

Renuart sier at det amerikanske forsvaret forsøker å slå fast hvilke biter av satellitten som ikke kommer til å brenne opp på vei inn i atmosfæren. Men Renuart understreker at myndighetene vil ha vanskeligheter med å forutse nedslagsfeltet før satellitten har entret atmosfæren.

Kriseplan
- Slik som det ser ut nå, så vil satellitten entre atmosfæren over Nord-Amerika. Og da må Det amerikanske forsvaret, med hjelp fra Homeland Security Department og Federal Emergency Management Agency, enten forberede seg på nedslaget, eller bistå kanadiske eller meksikanske myndigheter, sier Renuart.

Videobilder som er tatt av John Locker, en britisk satellittentusiast, viser at satellitten er rundt fire-fem meter lang. Locker tror at den kan veie så mye som 5.000 kilo.

I løpet av de siste 50 årene har 17.000 menneskeskapte objekter entret atmosfæren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag