*Nettavisen* Nyheter.

Kriseråd vil knuse gullprisen

Foto: JIM WATSON (Afp)

Gjør USA som Norge kan det få store konsekvenser.

12.05.11 21:27

USAs gjeld øker i stort tempo, og snart er det vedtatte maksimumsnivået på 14.294 milliarder dollar, vel 77.616 milliarder kroner, nådd. I øyeblikket låner landet rundt 125 milliarder dollar per måned for å holde hjulene i gang.

I starten av mai skrev finansminister Timothy Geithner et brev til kongressen der han estimerte at USA kan holde koken frem til 2. august, men at gjeldstaket da blir nådd og de må låne mer penger. Når dette taket blir nådd betyr det at de folkevalgte ikke lenger kan låne mer penger.

Det er ventet at politikerne vil bli enige om en økning av gjeldstaket, men det er også en del som har signalisert at de vil nekte å vedta et økt lånetak - med mindre det også blir vedtatt utgiftskutt og klare planer om hvordan budsjettet skal kuttes.

Dersom de ikke skulle klare å bli enige, vil det kunne føre til katastrofale økonomiske konsekvenser som alle amerikanere vil merke på kroppen, har Geithner advart.

- Det skjer ganske sikkert ikke. Hvis det skjer, må offentlige utgifter bråstoppes. Etter noen dager finner man ut at det ikke er så bra. Så blir man enige om å heve taket, melder Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom hos First Securities til NA24.

Geithner har anslått at USA må låne 547 milliarder dollar i løpet av andre halvdel av regnskapsåret som avsluttes 30. september.

- Selg gullformuen
I den forbindelse har noen foreslått at USA heller bør selge eiendelen sine, deriblandt landets gullreserver, enn å låne mer penger. Det nekter imidlertid Geithner å gjøre, ifølge CNNMoney.

Han sier at et brannsalg av landets eiendeler vil være uansvarlig og ødeleggende for finansmarkedene, samt at det vil undergrave tilliten til verdens største økonomi.

Dersom USA skulle finne på å dumpe alt gullet de eier innen fristen i august vil det gi store ringvirkninger.

- Det er ikke staten som eier gullet, men sentralbanken, men det lar seg nok ordne. USAs gullbeholdning er på vel 8.000 tonn og er vel da verdt knapt 400 milliarder dollar. Det kan dekke underskuddet i seks måneder. Men gullprisen blir ikke 1.500 dollar per unse om USA skal selge 8.000 tonn. Den årlige produksjonen av gull er på cirka 2.600 tonn og USAs beholdning tilsvarer tre års produksjon. Prisen ville kanskje bli halvert om salget skulle skje på seks måneder. Kanskje enda mer, sier Andreassen.

Det er heller ikke sikkert at det finnes kjøpere til slike volumer.

- Bare det å slippe en fjerdel av de amerikanske gullreservene vil føre til umiddelbar psykologisk skade på markedet. Det er ikke et volum som markedet enkelt kan absorbere. Jeg tror ikke de vil finne en kjøper, sier Jon Nadler, senioranalytiker hos Kitco Metals, ifølge CNNMoney.

De siste årene har gull, som regnes som en trygg investering i tider med mye finansuro, stadig steget til nye historiske rekorder. Ved slutten av 2008 var prisen i overkant av 700 dollar per unse, mens den onsdag handles til rundt 1.515 dollar per unse. En unse gull tilsvarer 31,1035 gram.

Her kan du følge gullprisen

USA som har verdens største gullbeholdning på 261,5 millioner unser, plassert i hvelv i New York, Colorado og Fort Knox, sitter dermed på gullverdier tilsvarende 396 milliarder dollar. Det er mer enn dobbelt så mye som Tysklands reserver, og de har nest mest.

Til sammenligning består Norges gullreserver av syv barrer til utstillingsformål, som hver veier 12,67 kilo, og 3 ½ tonn gullmynter. Disse var med på «gulltransporten» til England ved krigsutbruddet i 1940.

Norge solgte alt
For litt over syv år siden solgte Norges Bank 33,5 tonn med gullbarrer på det internasjonale gullmarkedet i London til en ukjent kjøper.

- Bakgrunnen for salget er at gull utgjorde bare vel én prosent av bankens internasjonale reserver, og at det derfor i liten grad bidro til å spre risikoen i reservene. Gull har historisk gitt lav avkastning, sa Siv Meisingseth, kommunikasjonsdirektør i Norges Bank, til NA24 for to år siden.

Les mer: Norge gikk glipp av gullmilliarder

For gullet fikk Norge sannsynligvis rundt tre milliarder kroner, da sentralbanken meldte at de for 16 tonn fikk rundt 1,5 milliarder. Disse pengene ble så videreinvestert.

I dag har 33,5 tonn en markedsverdi på 8.9 milliarder kroner.

Det er imidlertid ikke bare Norge som kunne ha tjent mer på å selge gullet ved en senere anledning.

I perioden 1999 til 2002 solgte daværende britiske finansminister Gordon Brown 400 tonn gull, tilsvarende 60 prosent av britenes beholdning. Hadde han solgt ti år senere ville prisen ha vært fem ganger så høy.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.