*Nettavisen* Nyheter.

Kriserammede grekere hamstrer penger og mat

KØ FOR KONTANTER: Folk i kø for å ta ut kontanter ved en minibank i Iraklio på Kreta søndag. Norsk UD har oppdatert sine reiseråd og sier at minibanker kan gå tomme i Hellas. Foto: Stefanos Rapanis (Reuters)

Statsminister Tsipras ber om kapitalkontroll og stengte banker mandag. UD advarer norske reisende og sier det kan bli vanskelig å ta ut kontanter i Hellas.

28.06.15 22:26

ATEN/OSLO (NTB): Grekerne våkner mandag opp til stengte banker, kapitalkontroll og stadig tommere butikkhyller. Statsminister Alexis Tsipras gir EU og sentralbanken ESB skylden.

Etter en dramatisk helg for Hellas tilspisset situasjonen seg enda ett hakk sent søndag kveld.

SISTE: Hellas' råd for finansiell stabilitet ber de greske bankene holde stengt i seks arbeidsdager. Det opplyser en kilde med kjennskap til rådets beslutninger til Reuters.

Beslutningen til Den europeiske sentralbanken (ESB) om å forlenge, men ikke øke tilførselen av kreditt til greske banker, fikk mange grekere til å ta ut til sammen milliarder av euro. 60 prosent av minibankene skal søndag har vært tomme for penger.

Les også: - Hellas må gå konk

Frykten for en fullskala bankkollaps som følge av de massive uttakene, tvang til slutt greske myndigheter til å gripe inn.

– Uhørt

Tsipras understreket søndag kveld at det ikke er fare for lønninger, pensjoner og innskudd.

– Avvisningen av den greske regjeringens forespørsel om en kortvarig forlengelse av låneprogrammet, var en uhørt handling, sa Tsipras i en TV-sendt tale.

– Denne beslutningen fikk i dag ESB til å begrense den tilgjengelige likviditeten til greske banker og tvinge den greske sentralbanken til å foreslå stengte banker og restriksjoner på uttak, sa han ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Heller ikke den greske børsen vil åpne mandag.

Mandag holdes det krisemøter om Hellas både i Tyskland og Frankrike. Frykten for at Hellas kan være på vei ut av eurosonen, er økende.

Tsipras ber grekerne om å forholde seg rolig. Samtidig sier landets største oljeselskap, Hellenic Petroleum, at driften går som normalt, og at det har reserver for flere måneder.

Les også: Økonom: - Ville ikke bestilt tur til Hellas nå

Usikre og deprimerte

Tirsdag utløper Hellas' låneprogram med EU – uten at en ny avtale er på plass. Tsipras ba søndag kveld nok en gang om at programmet blir forlenget, noe kreditorene har avvist.

Usikkerheten er svært stor, sier filosofiprofessor og leder for Det norske instituttet i Aten, Panos Dimas, til NTB.

– Situasjonen er dramatisk, men folk er rolige, sier han.

Tirsdag forfaller også et låneavdrag til Det internasjonale pengefondet (IMF) på drøyt 13 milliarder kroner, som Hellas ikke kan betale. Det er ingen som vet hva som da vil skje.

I supermarkedene har hyllene begynt å tømmes, forteller Dimas.

– Mange har begynt å hamstre, og nå frykter folk at de ikke vil få utbetalt pensjonene sine, sier han.

Folkeavstemning

Hellas-krisen dro seg ytterligere til da nasjonalforsamlingen i Aten i helgen vedtok å holde en folkeavstemning om hvorvidt landet skal godta kreditorenes reformkrav. Beslutningen ble møtt med hoderysting blant långiverne i Europa.

Hellas har allerede hatt redusert vekst så langt i år, og kapitalkontroll kan føre til at den økonomiske aktiviteten reduseres ytterligere.

Svekket tillit

Ifølge Dimas har folk sluttet å tro på regjeringen, men et flertall kan likevel følge oppfordringen fra Tsipras om å si nei til låneavtalen med EU i folkeavstemningen.

Statsminister Alexis Tsipras la søndag kveld ut denne hilsenen til eurogruppen og ESB på Twitter:

– Folk er lei og vil bare at situasjonen skal ta slutt. De tenker ikke så mye på konsekvensene, sier han.

Ifølge Reuters ønsker imidlertid et flertall av grekerne å forbli i eurosonen. Samtidig er det helt i det blå hva som vil skje etter folkeavstemningen om låneavtalen med EU.

Klikk på bildet for å forstørre.

DEMONSTRERER: En mann setter fyr på en euroseddel utenfor EU-kontoret i Aten søndag, samme dag som den greske statsministeren varsler kapitalkontroll og ber om stengte banker. Foto: 100eos1d (Reuters)


Tømmer minibanker

Fra flere hold kommer det søndag advarsler mot at turister i Hellas kan få problemer med å få ut penger fra minibankene på grunn av den økonomiske krisen landet står oppe i. Ta med deg euro hvis du skal til Hellas, er rådet de fleste gir.

«Det er meget stor pågang på minibankene i Aten. Det er fare for at de kan gå tomme. Man kan ikke forvente å kunne ta ut penger fra minibankene de nærmeste dagene. Reisende oppfordres til å ta hensyn til dette i sin planlegging», skriver Utenriksdepartementet i et oppdatert råd på landsiden til Hellas.

Se UDs landinformasjon om Hellas her

Også det tyske utenriksdepartementet gikk søndag ut og advarte mot «betydelige flaskehalser og forsinkelser» i forbindelse med kontantuttak i Hellas. «Sørg for å ha med nok kontanter», heter det i det tyske reiserådet.

DNB tilrår kontanter

Allerede lørdag kveld var flere enn hver tredje minibank tømt for til sammen mellom 500 og 600 millioner euro, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Bilder og videoklipp fra de internasjonale nyhetsbyråene søndag viste grekere, spesielt i hovedstaden Aten, som sto i kø foran minibanker for å ta ut sparepengene sine.

Den svært usikre situasjonen har fått Norges største bank, DNB, til å revurdere sine råd til Hellas-farerne. «Vanligvis anbefaler DNB å bruke kort når du ferierer, men ettersom greske banker nå sliter med likviditeten kan det være lurt å ta med seg litt kontanter nedover», skriver banken på sine nettsider.

Rasjoner på kontantene

DNB ber deg rasjonere på de kontantene du har:

«Kan du betale med kort på restauranten du går til, bør du benytte deg av dette, og heller spare kontantene til situasjoner der du ikke har mulighet til å betale med kort.»

- Alle som skal til Hellas bør tenke gjennom hvor mye penger de planlegger å bruke gjennom oppholdet, og ta med seg hele dette beløpet pluss litt ekstra buffer i kontanter, sier informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB ifølge en pressemelding fra banken søndag kveld.

Klikk på bildet for å forstørre.

STOR PÅGANG: Informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB forteller om stor pågang fra kunder søndag. Foto: (DNB)

Enorm pågang fra kunder

- Gjennom søndagen har vi opplevd enormt mange kunder som lurer på hvordan de skal gjøre det med penger i Hellas, og mange velger heldigvis å ta med nok kontanter, sier han.

– Slik situasjonen er nå ville jeg ikke bestilt tur til Hellas, men hadde jeg allerede bestilt, ville jeg tatt med kontanter, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til E24.

Han poengterer at en bankkollaps kan få svært uoversiktlige følger for turister i landet.

– Det kan bli problemer i arbeidslivet også. Når folk ikke får lønnen sin, stopper ting opp. Det kan være at flyene ikke får tanket opp bensin, og som turist er du avhengig av at flygelederne er på jobb for at flyet ditt skal lande, sier han.

Kommunikasjonsansvarlig i Star Tour, Nora Aspengren, sier til Dagbladet at tomme minibanker trolig først og fremst er et problem på fastlandet. Livet på ferieøyene er annerledes. (©NTB)

Køene foran minibanker i Hellas får oppmerksomhet også på sosiale medier. Her er noen eksempler:Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.