*Nettavisen* Nyheter.

Krisestemning før FN-toppmøte

FNs generalsekretær Kofi Annan. Foto: (Foto: EPA/Scanpix)

På onsdag går den største samlingen av verdensledere noensinne av stabelen i New York. Håpet om å få til en forpliktende felleserklæring er svinnende.

12.09.05 16:38

Organisasjonsreform og fattigdomsbekjempelse er de to viktigste temaene møtet skal ta opp. Et mål er å samle FN etter Irak-krisen og å tilpasse organisasjonen de nye utfordringer i det 21. århundret. Et annet er å vurdere kursen for FNs såkalte tusenårsmål, mål for fattigdomsbekjempelse og utvikling i den tredje verden innen 2015.

Onsdag begynner et tre dager langt toppmøte hvor 175 verdensledere møtes i New York. Toppmøtet faller sammen med FNs 60-årsjubileum.

Skjær i sjøen
- Tanken er at dette møtet skal vedta en helhetlig tekst som skal legge de overordnede rammene for den påfølgende generalforsamlingen som trer sammen straks etter toppmøtet, sier seniorforsker ved NUPI Espen Barth Eide.

Han har fungert som rådgiver for reformprosessen i FN i to år.

Men det er mange skjær i sjøen. Blant annet har en rekke land lagt fram haugevis med endringsforslag til avtaleteksten møtet er bedt vurdere. Den amerikanske FN-ambassadøren John Bolton har lagt fram 750 slike endringsforslag.

- Det man frykter nå er at man istedenfor en grundig tekst får en kort, lite forpliktende slutterklæring, sier Eide.

Klikk på bildet for å forstørre.

Atomnedrustning
Et av mange initiativer FN-sekretariatet gjorde i forkant av møtet var å be Norge ta en slags uformell ledelse i forhold til en del av avtaleteksten som har med atomvåpennedrustning å gjøre.

- Om dette arbeidet lykkes vet man først når toppmøtet er over i slutten av neste uke, sier Eide.

Eide sier det har vært viktig å få teksten til å være en balansert pakke med forslag til endringer hvor man tar hensyn både til spørsmål Vesten er spesielt opptatt av (terrorisme og menneskerettigheter) og problemer i den tredje verden (AIDS-epidemien og fattigdomsproblematikk).

- Norge burde sett krisen
- Mange av John Boltons 750 endringsforslag er fornuftige, men summen av forslag driver USA vekk fra denne balansen, sier Eide.

- Så nå er det haugevis av land som har konkrete endringsforslag til en tekst som skal vedtas om få dager.

- Norge og andre FN-vennlige land burde nok kanskje tidligere sett at dette gikk mot krise og gått for å prøve å hjelpe til, sier han.

Avisa The Independent har laget en oversikt over noen av de viktigste stridsspørsmålene på møtet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.