*Nettavisen* Nyheter.

Kritikk mot 11/9-minnesmerke

To vannspeil som markerer hvor tvillingtårnene stod, er kjernen i forslaget som vant konkurransen om minnesmerke etter 11. september. Vinnerforslaget møter allerede kritikk. Se bilder av vinneren her.

07.01.04 11:01

Se bilder av minnesmerket i bildekarusellen øverst til høyre i saken.

Vinnerforslaget, som heter "Reflecting Absence", ble kunngjort tirsdag, etter en åtte måneder lang internasjonal konkurranse, melder Washington Post. Forslaget er laget av Michael Arad, og ble plukket ut som vinner blant over 5200 innsendte forslag. Israelske Arad arbeider for boligmyndighetene i New York City, og har tidligere designet to politistasjoner.

"Reflecting Absence" består av en åpen plass med to store vannbassenger, som avtrykk etter de to tvillingtårnene som ble ødelagt og styrtet sammen under terrorangrepet 11. september 2001.

- Manglende respekt

Vinnerutkastet symboliserer "livet og gjenfødelsen", uttaler juryformann Vartan Gregorian. Valget har imidlertid allerede ført til kritikk fra enkelte som mener forslaget er en fornærmelse mot ofrene for tragedien, blant annet fordi den åpne plassen er for liten, og avstanden fra minnesmerket og til de gjenreiste butikkompleksene for kort.

- Forslaget viser manglende respekt for de etterlatte etter tragedien. Det er ingen buffersone mellom det kulturelle og det kommersielle, ingenting som skiller bråket og hverdagslivet fra det "hellige" området, sier Rick Bell, leder for New York-avdelingen av det amerikanske arkitektforbundet.

- Disney-preg

Sally Regenhard, som mistet en sønn som jobbet som brannmann i tragedien, er enda klarere:

- Alle finalistene ser ut som en kombinasjon av en tur til Disney World og et varehus. Sannheten er pyntet på, dette er ikke noe symbol over at nesten 3000 mennesker mistet livet på en brutal og unødvendig måte på dette stedet, sier hun til Washington Post.

Anthony Gardner, som mistet en bror i tragedien, og som er talsmann for de pårørende etter 11. september-angrepet, er skuffet:

Krever ny konkurranse

- Vi er svært skuffet over at de valgte denne løsningen tross alle motforestillingene som er kommet fra pårørende og publikum, sier han til The New York Times.

- Ingen av finalistene har inkorporert gjenstander eller symboler fra World Trade Center, som er viktig for familiene. Jeg mener vi trenger en ny konkurranse, sier han.

Arbeidet med å gjenoppbygge Ground Zero, hvor tvillingtårnene stod, har vært en lang og omstridt prosess, og en konstant kamp mellom forretningsutviklere og familiene til de omkomne. Det er allerede klart at vinnerforslaget også skal omarbeides. Tirsdag ble bare hovedelementene i forslaget presentert, den endelige versjonen offentliggjøres først i neste uke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag