RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kritiserer fredsmekler i Uganda

Foto: Ole Berthelsen / TV 2 Nettavisen
Sist oppdatert:
Visepresident Riek Machar i Sør-Sudan kritiserer den internasjonale innsatsen for å hjelpe til med å skape fred i Uganda.

-Fredsmekler Betty Bigombe gjøre ikke nok for fred i Uganda. Norge og verden må støtte Sør-Sudans initiativ for fred i Uganda, sier Sør-Sudans visepresident Riek Machar til TV 2 Nettavisen.

Den Sør-Sudanske regjeringen og Machar fungerer som mekler mellom president Yoweri Museveni og myndighetene i Uganda og opprørerne. Machar mener det vil bli fortgang i forhandlingene dersom en av krigsherrene for opprørshæren i Uganda får delta i meklingene.

Betty Oyela Bigombe arbeider for Verdensbanken og er tidligere minister i Uganda med ansvaret for konflikten i Nord-Uganda. Hun har meklet i konflikten siden 1994. Hun var blant annet med på fredsmklerkonferransen som ble holdt i Oslo forrige uke.

- Får amnesti
Ifølge visepresidenten vil myndighetene i Ugangda gi amnesti til lederen av geriljagruppen «Herrens motstandshær» for å få fortgang i forhandlingene.

- Den ugandiske regjering har ettersøkt Joseph Kony i forbindelse med drap og overgrep i Nord-Uganda. Nå vil den ugandiske regjeringen gi krigsherren amnesti, sier Machar.

Tidligere har Ugandas statsminister Apolo R. Nsibambi uttalt at Kony må «drepes som en slange» .

Visepresident Machar ber nå om at den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Haag (ICC) trekker tilbake pågripelsesordenen for krigsherren Kony og fire andre ledere i«Herrens motstandshær».

- Jeg tror at de viktigste nå er at Haag trekker tilbake arrestasjonsorderen mot dem for å støtte fredssamtalene i Uganda, sier Machar til TV 2 Nettavisen.

- Kommet langt
Machar mener likevel at man har kommet et stykke på vei i forhandlingene.

- Vi kommet lang fram i fredsforhandlingene. Jeg snakket med Ugandas president onsdag.Han sa til meg at Joseph Kony skal få amnesti snart og kan være med i forhandlingene. Og begge delegasjoner reiste tilbake torsdag for å snakke med deres ledere om framgangen i forhandlingene, sier Machar.

Neste onsdag skal fredsmeklerne igjen møtes i byen Juba i Sør- Sudan.

-Vi gjorde en bra jobb. Men nå må Norge og det internasjonale samfunnet fokusere på hva vi gjør nå og ikke bare kontakte fredsmekler Betty Bigombe- som ikke gjør noen framskritt, sier Machar TV 2 Nettavisen på telefon fra Juba i Sør-Sudan.

Håper på avtale
Machar tror fortsatt at det er mulig å komme til en løsning.

- Jeg håper at både Ugandas president Yoweri Museveni og Joseph Kony, lederen for «Herrens motstandshær», skal møtes og undertegne en fredsavtale i løpet av året, sier Machar.

Norge gir 600 millioner kroner i bistand til Sudan i år. Store deler av beløpet går til Sør-Sudan.

Hær av barnesoldater

Lederen for «Herrens motstandshær»,Joseph Kony er en selverklært mystiker, som sier han er besatt av den hellige ånd. Geriljabevegelsen hans har terrorisert Nord-Uganda og Sør-Sudan i lang tid, ofte med sivile som ofre. Geriljaens ofre har blant annet fått skåret av lepper og ører.

«Herrens motstandshær» er beryktet for å bruke barnesoldater. I løpet av de siste 20 årene er minst 26.000 barn bortført. Jentene blir gitt bort til kommandanter som «koner» og slaver.

Ifølge Reuters avviser Joseph Kony lederen for Herrens motstandshær (LRA) i Nord-Uganda fredag tilbude om amnesti fra Ugandas president.

– Det er unødvendig for presidenten av Uganda å si at vi tilbyr amnesti til LRA-lederne. Dette betyr at de innrømte skyld, sier Olweny Obonyo LRA talsmann i Juba i Sør-Sudan.

For to uker siden hadde representanter fra UD et møte med medlemmer av LRA under utviklingsministerens besøk i Sudan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere