*Nettavisen* Nyheter.

Kritiserer Jan Egeland

Foto: Scanpix/AP Photo/Keystone/Martial Trezzini

FNs spesialutsending i Sudan, Jan Bronk, kritiserte sine kolleger i FN og mener at de overdriver omfanget av krisen i Darfur.

02.10.06 14:46

FNs nødhjelpskoordinator, Jan Egland, er blant dem som ble kritisert av Bronk søndag. Bronk mener nemlig at Egeland og andre diplomater overdriver når de varsler katastrofe i Darfur.

Bedret situasjon
- Situasjon er ikke så dårlig som den var for to år siden, sa Bronk under et møte med opposisjonspolitikerne i Sudan søndag,melder Al-Jazeera.

Bronk leverte en rekke forslag til Sudans regjering om hvordan FN kan støtte styrkene til Den afrikanske union, som nå befinner seg i Darfur, melder AFP.

EU-kommisjonens president, José Manuel Barroso, sa at vestlige land må forholde seg til at Sudan er imot en utplassering av en FN-styrke, og at det er nødvendig å finne en løsning før mandatet til AU-operasjonen går ut ved nyttår.

Barroso møtte president Omar Al-Bashir i Sudan søndag for å forsøke å overtale Sudan til å ta imot en FN-styrke.

Også Generalsekretær i Den arabiske liga, Amr Mossa besøker mandag Sudan for å finne løsninger for krise mellom FN og Sudans regjering.

Må være fleksible
- Både Sudan og vestlige land må være fleksible for å finne løsninger på hvordan FN kan hjelpe til med å bedre sikkerheten i Darfur, sa Barroso etter møtet, melder AFP.

Sudans regjering har flere ganger avvist FNs vedtak om å utplassere en FN-styrke på 22.300 soldater og politifolk som skal erstatte AU-styrken.

Forrige uke utvidet Den afrikanske union sin fredsbevarende styrke i Darfur i Sudan med 4.000 soldater og politifolk. AU har forlenget operasjonen ut året og har til sammen 11.000 soldater og politifolk i regionen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.