RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kulturkrig om guttene

Sist oppdatert:
- Det er lite håp om at guttene kommer tilbake til Norge, tror advokaten til den biologiske moren til de to norske guttene som har fått utreiseforbud i Tyrkia.

Arnhild Skretting, som er advokat til biologisk mor til de to fosterbarna som TV 2 Nyhetene har fortalt om de siste dagene tror det er lite håp om at guttene kommer tilbake til Norge. Hun frykter at omsorgssaken kan bli en ren kulturkrig når den kommer for tyrkisk rett 3. juli.

Kulturkollisjon
At de to brødrene på ni og elleve år har dobbelt statsborgerskap betyr at de i Tyrkia er tyrkere selv om de er født og oppvokst i Norge og ikke snakker tyrkisk. Men måten saken deres er blitt behandlet på i Norge gjør at Skretting er redd det blir en kulturkollisjon i retten 3. juli.

- Jeg er livredd for det. Dette har vært et spørsmål om kultur og kulturbakgrunn fra denne saken kom opp. Stavanger kommune har nektet å akseptere at barna har en annen kulturell bakgrunn enn norske barn. De har nektet å akseptere at de har muslimsk bakgrunn og barna har også vært nektet morsmålsundervisning, sier Skretting.

Nå frykter hun at kommunens manglende oppfølging av guttenes kulturelle og etniske identitet skal skape problemer i tyrkisk rett. Saken om guttene har vært omtalt i en rekke tyrkiske aviser. Her har de biologiske foreldrene som nå bor i Tyrkia stått frem og fortalt sin versjon av barnevernsaken fra Stavanger. Det frykter advokaten taler mot at saken kan bli løst på en god måte.

- Jeg vet at det vil bli fremlagt dokumenter i retten som er viktige for landets store muslimske befolking. Dokumenter som har et innhold som gjør at jeg ikke tror ungene kommer hjem igjen, sier Skretting.

- Respektløst
En tyrkisk domstol ga 5. mai de biologiske foreldrene samværsrett med guttene hver helg. I Norge har bare mor samværsrett fem timer hver annen måned. Fosterforeldrene som har gått i dekning med de to guttene har ikke fulgt opp den tyrkiske rettskjennelsen i de sju ukene de til nå har vært i Tyrkia.

- Når de viser tyrkiske myndigheter at de overhodet ikke respekterer de kjennelser som er avsagt av tyrkiske domstoler, det bekymrer det meg, sier Skretting.

Hun mener guttene skulle vært plassert i forsterhjem til guttenes biologiske tante som bor i Stavanger. Det har også vært den biologiske moren sitt ønske. De dimensjonene konflikten nå har fått mener Skretting er et eksempel på at alle parter i saken har glemt det viktigste - de to guttene.

- I det øyeblikket det kommer inn spørsmål om kulturkonflikt, eller religion og alle vi som er inne i denne saken i tillegg har vår prestisje så må vi alle innrømme at vi som aktører blir livsfarlige i forhold til at det er barna som skal være i fokus i slike saker, sier Skretting.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere