RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kunden ville ikke ha en svart sjåfør, så firmaet byttet ham ut

BLE BYTTET UT: Marcus Bradley.
BLE BYTTET UT: Marcus Bradley. (WSET)
Sist oppdatert:
- De vil ikke ha deg, sa arbeidsgiveren og fjernet Marcus Bradley.

NEW YORK (Nettavisen): Rasisme er et deprimerende aktuelt tema i USA, slik det stort sett alltid har vært i dette landet.

I skrivende stund er det erklært unntakstilstand i Ferguson, en forstad til St. Louis, fordi befolkningen der fremdeles raser mot det den kaller institusjonalisert rasisme. Konflikten tok fyr etter at ubevæpnede Michael Brown, en 18 år gammel gutt med mørk hudfarge, ble drept av det lokale politiet i august i fjor.

Nå har en mindre alvorlig, men sannsynligvis mer typisk, episode dukket opp i Danville i Virginia, en by med 43.000 innbyggere.

Angrer ikke

En kvinnelig kunde hos Lowe’s Home Improvement ga firmaet beskjed om at hun ikke ville finne seg i at en svart mann leverte varene hun hadde kjøpt.

- Jeg fikk en telefon med beskjed om å kjøre varene tilbake. De sa at jeg ikke kunne gjøre leveransen. Jeg spurte hvorfor jeg ikke kunne gjøre det, og han svarte at det var fordi jeg er svart og at kunden ikke ønsket meg i sitt hus, forteller Marcus Bradley til WSET.

Det Bradley reagerer mest på, er ikke at kunden kom med det åpenbart rasistiske kravet, men at arbeidsgiveren aksepterte det.

WSET.com - ABC13


Bradley forteller til WSET at han har vært sjåfør for Lowe’s i elleve år, men aldri opplevd maken. Hans makker Alex Brooks ble like sjokkert.

- Det er ikke riktig av det firmaet vi jobber for å gå med på kvinnens ønske, mener Brooks.

Han ble bedt om å levere varene i stedet for Bradley, men nektet.

WSET har konfrontert kvinnen angående denne saken. Hun forteller at hun ikke angrer noe som helst, og at «hun har rett til hva hun vil og sånn er det med den saken».

Lowe’s Home Improvement opplyser at lederen som trakk Bradley fra jobben nå har fått sparken.

Trykk «liker» for å følge Nettavisens USA-korrespondent på Facebook:


Rasismedebatten i USA har i 2015 for det meste handlet om politiets behandling av afrikansk-amerikanere, aktualisert av hendelser i Baltimore, Ferguson og New York City.

Vice.com har gjennomgått avisartikler og politirapporter for det siste året, og konkludert med at det var minst 1083 mennesker som ble drept av politiet fra 9. august i fjor til 9. august i år.

Selv om de fleste var hvite, konkluderer Vice med at dersom man justerer for prosentandelen hvite og fargede i befolkningen, er mer enn dobbelt så sannsynlig å bli drept av politiet hvis man er farget enn hvis man er hvit. For afrikansk-amerikanere er det tre ganger så stor sjanse for å bli drept av politiet enn om man er hvit.

Rasismen er overalt

Folkebevegelsen «Black Lives Matter» oppsto i kjølvannet av at 17 år gamle Trayvon Martin døde i 2012, etter å ha blitt skutt av George Zimmermann, en hvit mann som var på nabolagsvakt.

Denne bevegelsen har engasjert seg spesielt sterkt i Ferguson, hvor man altså har innført unntakstilstand ett år etter at Michael Brown døde.

Problemene stopper imidlertid ikke på lovens grenser.

Iskolevesenet viser undersøkelser at mørkhudede barn tre ganger så ofte blirsuspendert som hvite barn gjør. På arbeidsmarkedet er det dobbelt så vanskeligfor fargede som for hvite å finne jobb etter fullførte studier.

Marcus Bradley har jobb, og har hatt den samme jobben i Lowe's Home Improvement i elleve år, men selv det er altså ikke nok til å unnslippe rasismen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere