*Nettavisen* Nyheter.

Kungen får politisk anstand

Kong Carl XVI Gustaf kommer på fremtidige statsbesøk til å ha med seg en statsråd som skal svare på politiske spørsmål, for å unngå flere kongelige blemmer.

16.02.04 10:25

Kongen selv skal utelukkende konsentrere seg om sine seremonielle oppgaver.

Ordningen er kommet i stand etter svenskekongens famøse uttalelser under statsbesøket i Brunei, skriver Dagens Nyheter. I Norge er det fast praksis at kongen følges av utenriksministeren (eller tilsvarende) på sine statsbesøk.

Statsminister Göran Persson har hittil forsøkt å bagatellisere Carl Gustafs uttalelser under statsbesøket i Brunei som misforståelser. Det viser seg nå at regjeringen likevel tar hendelsen på alvor, og setter i verk tiltak for at slikt ikke skal skje igjen, skriver den svenske avisen.

Perssons statssekretær Lars Danielsson opplyste søndag på svensk tv at regjeringen heretter vil sørge for at en statsråd alltid følger kongen på statsbesøk.

- Vi vil etablere et skille mellom de politiske og seremonielle delene av statsbesøket, forklarte Danielsson i programmet "Agenda" på SVT søndag kveld.

Statsråden skal ta seg av de politiske samtalene og uttalelsene under statsbesøket, mens kongen skal delta i alle seremoniene knyttet til besøket.

Statssekretær Lars Danielsson sa også at han ikke tror regjeringen vil møte kritikk etter at riksdagens konstitusjonskomité har gransket statsbesøket i Brunei, hvor kong Carl Gustaf dro uten følge av andre enn statssekretæren i miljødepartementet. Utenriksminister Laila Freivalds skal ha oppfattet besøket som uinteressant, og dro hjem til Sverige da statsbesøket i Vietnam var over.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.