RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Tilhengere av partiet HDP i byen Diyarbakir feirer seieren i valget på ny tyrkisk nasjonalforsamling.
Tilhengere av partiet HDP i byen Diyarbakir feirer seieren i valget på ny tyrkisk nasjonalforsamling. Foto: Osman Orsal (Reuters/NTB Scanpix)

Kurdere jubler mest etter valget i Tyrkia

Sist oppdatert:
Tyrkiske velgere sa nei til president Tayyip Erdogans plan om å endre grunnloven og gi seg selv mer makt.

Det er klart etter at nesten alle stemmene fra søndagens valg på ny nasjonalforsamling er talt opp.

Erdogans parti AKP hadde håpet på to tredels flertall for å endre grunnloven og gi presidenten mer makt. I stedet må partiet belage seg på en annen, helt ny politisk erfaring: Koalisjonsforhandlinger.

Årsaken er at AKP for første gang siden 2002 har mistet sitt rene flertall i nasjonalforsamlingen.

– Vår nasjons beslutning er endelig. Alle politiske partier har et ansvar for å respektere den beslutningen, sa statsminister Ahmet Davutoglu i en tale fra balkongen til partihovedkvarteret i hovedstaden Ankara søndag kveld.

– Velsignet marsj
Statsministeren hevdet også at AKP er valgets vinner, tross kraftig tilbakegang fra forrige valg i 2011.

Mens partiet da fikk 49,8 prosent, har oppslutningen nå sunket til 41 prosent. Det moderate islamske AKP er fortsatt Tyrkias største parti, men kan ikke lenger regne med å regjere på egen hånd.

– Det gjenstår mye å gjøre. Vår velsignede marsj vil fortsette, lovet Davutoglu i sin tale, ifølge TV-kanalen Al Jazeera.

Et alternativ for AKP er å danne en mindretallsregjering hvis partiet ikke ønsker eller klarer å få på plass en koalisjon. Tyrkia-ekspert Einar Wigen tror uansett at valget vil medføre fundamentale endringer i tyrkisk politikk.

– Uansett om Tyrkia ender opp med en koalisjon eller en mindretallsregjering, er valget et stort nederlag for Erdogan. Han hadde satset på å ha full kontroll over tyrkisk politikk i lang tid, sa Wigen til NTB søndag.

Jublende kurdere
AKPs tilbakegang er ikke den eneste rystelsen som søndag forplantet seg gjennom de tyrkiske politiske landskapet.

Landets største etniske minoritet, kurderne, opplevde sitt største politiske gjennombrudd noensinne. Det pro-kurdiske partiet HDP fikk 13 prosent av stemmene og passerte dermed sperregrensen på 10 prosent med god margin.

– Vi er HDP, vi skal til nasjonalforsamling, sang dansende partimedlemmer i byen Diyarbakir da valgseieren var et faktum.

Andre skjøt i lufta og sendte opp fyrverkeri i byen hvor flertallet av innbyggerne er kurdere.

Den høye oppslutningen tyder på at også etniske tyrkere på venstresiden har valgt å stemme på HDP. Også mange kvinner har trolig støttet HDP og partiets karismatiske leder Selahattin Demirtas.

Kurderne er Tyrkias største minoritet og utgjør 20 prosent av befolkningen. HDP spiller en viktig rolle i forsøket på å oppnå varig fred mellom tyrkiske myndigheter og den væpnede kurdiske gruppen PKK.

Svak økonomi
Hadde AKP nådd målet om to tredels flertall i nasjonalforsamlingen med totalt 550 seter, kunne Tyrkia fått et helt nytt politisk system.

Erdogan har allerede sørget for at presidentembetet er blitt langt viktigere enn det var før han ble statssjef. Med en ny grunnlov håpet Erdogan å flytte enda mer makt fra nasjonalforsamlingen til presidentens kontor.

Einar Wigen, som er forsker ved Institutt for kulturstudier ved Universitetet i Oslo, mener svak økonomi er en av hovedgrunnene til at AKP har mistet oppslutning. Han tror valgresultatet vil få store konsekvenser for Tyrkia.

– Den nye regjeringen vil måtte stå til ansvar for sine handlinger i lang større grad enn hva som har vært tilfelle de siste årene, sier han.

Det sekulære partiet CHP kom på andreplass i valget med 25 prosent, mens høyrenasjonalistiske MHP fikk 16 prosent av stemmene. 

AKP leter etter koalisjonspartnere
Rettferds- og utviklingspartiet (AKP) vil snarest forsøke å danne en koalisjonsregjering i Tyrkia, etter at de mistet sitt flertall.

Dersom det ikke lar seg gjøre å finne koalisjonspartnere, kan det bli aktuelt med nyvalg, sier visestatsminister Numan Kurtulmus. Han er likevel optimist.

– Jeg tror vår statsminister vil være i stand til å danne regjering innen tidsfristen, sier Kurtulmus.

En regjeringskoalisjon uten AKPs deltakelse er helt utelukket, mener han, og viser til at partiet fikk 41 prosent av stemmene og ble klart størst i søndagens valg.

Kraftig børsfall
Aksjekursene raste da Istanbul-børsen åpnet mandag, etter at det ble klart at president Recep Tayyip Erdogans parti AKP mistet sitt store flertall i den tyrkiske nasjonalforsamlingen.

Verdien av aksjene notert på børsen i Ankara falt med over 6 prosent i morgentimene, samtidig med at kursen på den tyrkiske valutaen lira falt med 4,5 prosent mot dollar.

Politisk usikkerhet etter søndagens valg på ny nasjonalforsamling er trolig årsak til børsfallet.

EU mener valget var viktig
 EU kaller søndagens valg i Tyrkia viktig, men avventer endelig rapport fra valgobservatørene i landet.

– Oppslutningen under Tyrkias valg på ny nasjonalforsamling var på rekordhøye 86 prosent, noe som er et klart tegn på hvor sterkt demokratiet står i landet, heter det i en felles kunngjøring fra EUs utenrikssjef Federica Mogherini og utvidelseskommissær Johannes Hahn.

– Særlig viktig er det at alle de store politiske partiene sikret seg representasjon i den nye nasjonalforsamlingen, mener de to, som understreker at de avventer rapporten fra OSSEs valgobservatører.

– Vi ser nå fram til at det raskt dannes en ny nasjonalforsamling og regjering som vi kan samarbeide tett med . Tiden framover byr på muligheter for å styrke forholdet mellom EU og Tyrkia og til å utvide samarbeidet på alle områder, til beste for alle våre innbyggere, heter det videre i kunngjøringen

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere