– Stilt overfor en åpenbart mislykket plan, tyr president Recep Tayyip Erdogan til bruk av globalt forbudte våpen som fosfor og napalm, heter det i en kunngjøring fra kurdiske myndigheter i Nord-Syria.

– Vi ber innstendig internasjonale organisasjoner om å etterforske noen av skadene fra angrepene, sier en talsmann for opprørsalliansen SDF, som i hovedsak består av den kurdiske YPG-militsen.

Påstanden om bruk av napalm og fosfor bekreftes ikke fra annet hold, heller ikke fra Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) som følger utviklingen på bakken tett.

Kurdiske tjenestemenn har lagt ut bilder av brannskadde barn på sosiale medier, og en lege i Hasakeh-provinsen sier at skadene tyder på bruk av forbudte våpen. Brannskader er imidlertid ikke uvanlig hos ofre for flyangrep heller, noe man blant annet har sett i Afghanistan.

Napalm ble flittig benyttet av USA under Vietnam-krigen og er en svært brennbar gelé som benyttes i brannbomber, først og fremst for å fjerne vegetasjon.

Granater med hvitt fosfor benyttes vanligvis for å røyklegge slagmarken eller for å lyse opp og markere mål, men er forbudt å bruke mot områder med mange sivile.

Hvitt fosfor brenner med svært høy temperatur når det kommer i kontakt med luft, er svært vanskelig å slukke og forårsaker ekstreme brannskader på mennesker. Det ble blant annet benyttet av Israel under angrepene mot Gazastripen i 2009.

(©NTB)