*Nettavisen* Nyheter.

Kurdisk milits: – «IS-hovedstaden» skal angripes

IS-soldater marjerer i IS-hovedstaden Raqqa i januar 2014. Nå hevder den kurdiske militsgruppen YPG at den amerikanskledende koalisjonen i Syria planlegger å angripe byen. Foto: Uncredited

Den amerikanskledede koalisjonen i Syria planlegger å angripe IS' «hovedstad» Raqqa i løpet av noen uker, hevder den kurdiske militsgruppen YPG.

13.10.15 11:22

Det er YPGs leder Sipan Hamo som forteller om angrepsplanene til den arabiske avisa al-Hayat, som gis ut i London.

Koalisjonsstyrkene er i gang med å diskutere tidspunktet for operasjonen, ifølge Hamo.

Den kurdiske militsen skal ha vært en av flere grupper som mottok flydropp med ammunisjon og håndvåpen fra USA i helgen. Planen er at YPS skal delta i angrepet på IS hovedkvarter i Raqqa.

Det amerikanske forsvaret bekrefter at de har sluppet forsyninger i Syria for å støtte opprørsgrupper som er vurdert og godkjent av USA, men ville ikke si noe mer om dem som mottar støtten.

Ny allianse
En annen væpnet gruppe i Syria, De Raqqa-revolusjonæres front, hevdet mandag at de ventet på nye våpen fra USA som skal brukes i en offensiv mot Raqqa.

Samme dag ble en ny opprørsallianse, hvor både YPG og De Raqqa-revolusjonæres front inngår, presentert. Den har fått navnet Syriske demokratiske styrker, og formålet med alliansen skal være å bekjempe IS.

– Dette vanskelige kapittelet for Syria og den raske militære og politiske utviklingen krever en forent nasjonal militærstyrke for alle syrere, inkludert kurdere, arabere og alle andre syrere, het det i en uttalelse fra YPG.

Krigsforbrytelser
Militærsamarbeidet ble gjort kjent bare noen dager etter at USA kunngjorde at det amerikanske opplæringsprogrammet for syriske krigere utenfor Syria i praksis avsluttes.

I kampen mot IS har YPG vist seg å være den mest effektive av de amerikanskstøttede opprørsgruppene i Syria. Men YPG anklages selv for krigsforbrytelser av menneskerettsgruppen Amnesty International.

Ifølge Amnesty har flere titalls landsbyboere blitt tvunget på flukt eller fått hjemmene sine ødelagt av YPG. Militsgruppen selv avviser anklagene.

Situasjonen i krigsherjede Syria har endret seg kraftig etter at Russland i forrige måned begynte flyangrep mot opprørere i landet. Selv sier russerne at angrepene er rettet mot IS, men USA mener mange av bombene treffer såkalte moderate opprørere. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.