Kutsjma ber kandidatene bli enige

Foto: Reuters/Scanpix

Avtroppende president i Ukraina, Leonid Kutsjma, ber de to presidentkandidatene forhandle om hvem som skal overta sjefstolen i landet. Se web-tv.

24.11.04 08:00

Tirsdag kveld og natt omringet demonstranter som støtter opposisjonskandidaten Viktor Justsjenko, presidentpalasset i Kiev, melder AP.

- Må snakke sammen
Leonid Kutsjma frykter at landet skal bli kastet ut i et langvarig politisk kaos og ber partene sette seg til forhandlingsbordet.

I en TV-sendt kunngjøring tirsdag kalte Kutsjma demonstrasjonene i landet «en politisk farse som kan få svært uheldige følger».

- Vi må diskutere denne kompliserte situasjonen i fred og ro og komme med forslag for å komme oss ut av denne krisen, sa Kutsjma.

En sentral person i opposisjonen skal ha akseptert forslaget, melder Interfax.

- Vi har bestemt oss for å gi Kutsjma muligheten til å invitere til samtaler, sier Yuliya Tymosjenko.

Det er ennå ikke avklart når samtalene skal finne sted.

Foto: Scanpix/REUTERS/Pool/Anatoly Medzyk

Situasjonen er fortsatt spent i hovedstaden Kiev. Tirsdag kveld marsjerte 10.000 demonstranter mot presidentpalasset. Tidligere tirsdag deltok mellom 40.000 og 200.000 i demonstrasjoner.

Etter noen timer beveget demonstrantene seg tilbake til en teltby som er satt opp i sentrum av byen. Demonstrantene har uttalt at de ikke gir seg før Justsjenko utnevnes til president.

Frykter konfrontasjoner
Myndighetene i byen frykter konfrontasjoner mellom tilhengerne av de to presidentkandidatene.

Tilhengere av den sittende statsministeren Viktor Janukovitsj har også satt opp en egen leir bare en halv kilometer fra sine politiske motstandere.

Tirsdag erklærte Justsjenko seg som valgets vinner i parlamentet, selv om statsministeren vant med over to prosent ved valget søndag. Justsjenko og hans tilhengere mener han vant på grunn av omfattende valgfusk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.