Gå til sidens hovedinnhold

Kuttet navlestrengen med barberhøvel

Joane fødte sitt første barn på et tøystykke. 10.000 haitiske kvinner har termin denne måneden.

Blant alle de jordskjelvrammede i Haiti finnes det til sammen rundt 37.000 gravide kvinner. Til tross for katastrofe, blir stadig nye babyer født blant søppel og ruiner.

En av de nybakte mødrene er 20 år gamle Joane Kerez.

CAREs hjelpearbeider i Haiti, Loetitia Raymond, skriver en blogg om sine sterke inntrykk fra området.

- Klokken er ni om morgenen når Joane Kerez (20) føder sitt første barn på et tøystykke, med bare moren som fødselshjelp. Rundt henne er folk opptatt med sine daglige gjøremål, mens en gjeng nysgjerrige har samlet seg rundt henne. Å ha menneskene så tett innpå gjør det vanskelig å puste for den gravide kvinnen, skriver Raymond.

- Det var mange som sto rundt og så på. Jeg skulle gjerne vært på et renere sted, der jeg slapp at alle sto og kikket på kroppen min, forteller kvinnen til Raymond.

Lager mat i stanken av urin
6000 mennesker bor på den overfylte plassen der hver eneste kvadratmeter huser et jordskjelvoffer.

- Barn leker blant søppelet og vasker seg i rennesteinen. Kvinnene lager mat i stanken av urin. Det finnes ikke ordentlige sanitæranlegg, så alle går på do der de finner det for godt, skriver Raymond.

Les også: - Hundre ganger dyrere enn nødhjelpen
Les også: Elizabeth (18 dager) overlevde i ruinene

Norges Røde Kors har satt opp et feltsykehus utenfor universitetssykehuset i den haitiske hovedstaden. De har allerede bistått med flere fødsler.

Det var onsdag det norske feltsykehuset for første gang måtte ta hånd om to fødsler. For en jentebaby var det kritisk. Hun ble tatt med keisersnitt og ville ellers ikke ha overlevd. Fødslene skjedde midt under det kraftige etterskjelvet som ble målt til 6,1 på Richters skala.

- Det er mye bruddskader og stygge sår. Men vi har også hatt noen fødsler med keisersnitt, forteller den norske sykepleieren Tove Gunleiksrud til Nettavisen på telefon fra Port-au-Prince.

- Her går det i ett. Vi står opp ved 06-tiden, og så holder vi på så lenge vi orker. Det blir tidlig mørkt her og pasientene vi behandler skal ut og videre til andre sykehus, så vi prøver å sette strek mellom 17 og 18, sier hun.

Nyfødte spesielt sårbare
I slike katastrofesituasjoner er gravide kvinner og mødre med nyfødte spesielt sårbare. De har akutt behov for rent vann, mat og medisiner. Det er viktig at kvinnene får nok vann og nok å spise, så de ikke slutter å amme.

- Det er helt essensielt at nye mødre fortsetter å amme barna sine, ettersom det er den tryggeste næringen babyene kan få i seg. Det er derfor viktig at mødrene får rent drikkevann og næringsrik mat så de ikke blir syke, dehydrerte eller underernærte, noe som kan føre til at de slutter å amme, sier Sophie Perez, CAREs landdirektør i Haiti.

I tillegg er søppel et enormt problem.

- Søppelrydding er absolutt nødvendig hvis vi skal klare å begrense risikoen for sykdommer, sier Franck Généus, leder for CAREs helseprogram i Port-au-Prince.

- Vi skal etablere et nettverk av frivillige blant innbyggerne for å få ut budskapet om hygiene. Gjennom informasjon om grunnleggende hygiene kan vi redusere sykdomsrisikoen betraktelig, legger han til.

Les også: «Redd meg i dag, se meg dø i morgen»
Les også: Haitiere plyndrer barnehjem
Les også: Får ikke lov til å adoptere fra Haiti

Mange sykehus og helsesentre er blitt ødelagt i skjelvet og gravide kvinner står i enda større fare for å dø av komplikasjoner. Haiti har allerede den høyeste mødredødeligheten i regionen.

- Det er mange gravide kvinner og mødre som ammer spedbarn i gatene. Noen kvinner er nødt til å føde på gata fordi sykehusene og helsesentrene er fulle. Mødre og barn får ikke den hjelpen de trenger og CARE frykter nå at denne gruppen blir jordskjelvets skjulte ofre, sier programsjef i CARE, Jan Olav Baarøy.

CARE samarbeider nå med FNs utviklingsfond for kvinner (UNIFEM) i Haiti for å gi nødhjelp til gravide og ammende kvinner etter jordskjelvet.

Brukte barberblad
Den nybakte moren Joan er en av kvinnene som virkelig fikk oppleve på kroppen hvordan det er å være høygravid i et katastrofeområde. Raymond skriver i bloggen sin at moren til Joan klippet navlestrengen med et barberblad som hun skylte i rent vann. Vannet stammer fra en stor tank som CARE installerte dagen i forveien.

- Ingen vestlig kvinne ville en gang drømt om å føde under slike forhold. Men denne fødselen er ikke spesiell. Siden 13. januar har hundrevis av andre haitiske kvinner vært nødt til å føde i søppelet i Port-au-Princes gater, skriver Raymond.

Jordskjelvet i Haiti har krevd titusener av menneskeliv. Noen anslag tyder på at et sted mellom 100.000 og 200.000 menneskeliv kan ha gått tapt.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken