*Nettavisen* Nyheter.

Kvelende smog nordøst i Kina

Luftkvaliteten i byen Shenyang nordøst i Kina karakteriseres som ekstremt farlig nå som kullfyringen for å holde varmen om vinteren er i gang igjen.

Sanntidsinformasjon om luftkvaliteten viste søndag at det i 1 kubikkmeter luft var over 1.000 mikrogram av svevestøvet kjent som PM 2.5. Verdens helseorganisasjon (WHO) setter grensen for det de anser som et sikkert nivå ved 25 mikrogram per kubikkmeter i snitt over et døgn. PM 2.5 er betegnelsen på svevstøv der hver partikkel har en diameter på 2,5 tusendels millimeter eller mindre.

Målingen i Shenyang kan være den verste luftkvaliteten som er målt siden Kina begynte med sanntidsobservasjoner i 2013. Lokale myndigheter betegner konsentrasjon av svevestøv som svært helseskadelig for mennesker. Ifølge nyhetsbyrået Xinhua skal partikkelkonsentrasjonen ved enkelte målepunkter ha vært oppe i hele 1.400 mikrogram per kubikkmeter.

Befolkningen ble søndag bedt om å holde seg innendørs, og fabrikker fikk pålegg om å redusere produksjonen for å få ned forurensningen.

Kullfyrt oppvarming er vanlig i Nord-Kina, noe som bidrar til luftforurensningen, i tillegg til økt bilbruk og utslipp fra industrien.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.