RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kvelende smog nordøst i Kina

Luftkvaliteten i byen Shenyang nordøst i Kina karakteriseres som ekstremt farlig nå som kullfyringen for å holde varmen om vinteren er i gang igjen.

Sanntidsinformasjon om luftkvaliteten viste søndag at det i 1 kubikkmeter luft var over 1.000 mikrogram av svevestøvet kjent som PM 2.5. Verdens helseorganisasjon (WHO) setter grensen for det de anser som et sikkert nivå ved 25 mikrogram per kubikkmeter i snitt over et døgn. PM 2.5 er betegnelsen på svevstøv der hver partikkel har en diameter på 2,5 tusendels millimeter eller mindre.

Målingen i Shenyang kan være den verste luftkvaliteten som er målt siden Kina begynte med sanntidsobservasjoner i 2013. Lokale myndigheter betegner konsentrasjon av svevestøv som svært helseskadelig for mennesker. Ifølge nyhetsbyrået Xinhua skal partikkelkonsentrasjonen ved enkelte målepunkter ha vært oppe i hele 1.400 mikrogram per kubikkmeter.

Befolkningen ble søndag bedt om å holde seg innendørs, og fabrikker fikk pålegg om å redusere produksjonen for å få ned forurensningen.

Kullfyrt oppvarming er vanlig i Nord-Kina, noe som bidrar til luftforurensningen, i tillegg til økt bilbruk og utslipp fra industrien.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere