*Nettavisen* Nyheter.

Kvinne drept etter skytedrama utenfor Kongressen i USA

Foto: MANDEL NGAN (Afp)

Kvinne med barn i bilen skal ha forsøkt å kjøre ned sikkerhetsbarrieren til Det hvite hus. Deretter fortsatte hun videre mot Kongressen.

04.10.13 21:31

(Nettavisen/NTB): Amerikansk politi skjøt og drepte en kvinnelig bilfører etter at hun ledet dem ut på en dramatisk biljakt fra Det hvite hus til Kongressen i Washington torsdag.

Folkevalgte og turister løp i dekning da politifolk avfyrte en rekke skudd i forsøk på å stanse kvinnen, som raste av gårde i høy fart med en ettåring i baksetet.

Washingtons politisjef Cathy Lanier opplyste på en pressekonferanse natt til fredag norsk tid at kvinnen hadde blitt bekreftet død. Lanier avviste imidlertid å kommentere gjerningskvinnens identitet eller motivet for handlingen.

Barnet er ifølge politisjefen i «god behold» og tatt hånd om av barnevernet.

Politiet opplyste tidlgiere at kvinnens kjøretøy hadde forsøkt å kjøre gjennom en sikkerhetsbarriere ved Det hvite hus i Washington D.C. torsdag ettermiddag, lokal tid.

Deretter ble det iverksatt en biljakt etter den mistenkte. Jakten endte med at den mistenkte krasjet i en barriere ved kongressbygningen, også kalt Capitol Hill.

En politimann ble skadet i krasjen.

Deretter ble det avfyrt flere skudd utenfor Kongressen. NBC melder at det ble avfyrt mellom ti og 15 skudd.

Politiet understreker at hendelsen ikke er terrorrelatert.

Kongressbygningen ble i en kort periode stengt, og ingen fikk lov til å forlate eller komme inn i bygningen.

Litt før klokken 21.00 norsk tid ble Kongressen gjenåpnet.

Hersket stor forvirring
Det hersket først stor forvirring om hvor skytingen fant sted. Det ble også meldt om skyting på innsiden av bygningen, men dette ble senere avkreftet.

- Det hørtes ut som fyrverkeri. Men så innså vi at det ikke var fyrverkeri, sier kongressmedlem og demokraten Gerry Connolly, som var på en balkong da skytingen startet.

Kongressmedlemmer, senatorer, journalister, offentlige ansatte og turister inne i kongressbygningen ble umiddelbart bedt om å søke dekning og holde seg unna vinduer og dører da skytingen startet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Brendan Smialowski

Nordmenn i bygningen
Minst to nordmenn befant seg inne i kongressbygningen da det ble avfyrt skudd på Capitol Hill.

Sven Arne Buggeland, journalist i VG, og Elin Sørsdahl, journalist i TV 2, var inne i kongressbygningen under skytingen. De var i bygget på omvisning sammen med 13 andre nordiske journalister.

Sørsdahl sier til TV 2 at journalistene ble evakuert til pressesenteret i bygningen.

Begge nordmennene beskriver situasjonen som kaotisk. Alle de besøkende fikk beskjed om å holde seg innendørs, forteller Buggeland til VG.

- Vi var på vei fra den ene delen av kongressbygningen til den andre da vi ble stoppet av en politimann som ga beskjed om at det pågikk skuddløsning og at vi måtte holde oss innendørs og borte fra vinduene til vi fikk nærmere beskjed, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jewel Samad

Færre på jobb
Det er langt færre mennesker på jobb i Kongressbygningen enn normalt som følge av at det føderale USA er rammet av såkalt «shut down», hvilket betyr at en rekke føderale kontorer og virksomheter holdes stengt.

Kongressen maktet ikke å bli enige om et budsjett ved inngangen til et nytt budsjettår som startet tirsdag 1. oktober. Dermed stenges store deler av den føderale virksomheten i USA.

Et av problemene er at republikanerne nekter å vedta den omstridte helsereformen i sin nåværende form i budsjettet, og president Barack Obama nekter å endre på reformen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kevin Lamarque

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jewel Samad

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jewel Samad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.