RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kvinner bak rattet blir kalt horer

Foto: SERGEI SUPINSKY (Afp)
Sist oppdatert:
Men nå har kvinnene fått nok av å bli behandlet som annenrangs borgere.

Den arabiske våren har så langt ført til regimeskifter i Egypt og Tunisia, en borgerkrig i Libya og opptøyer i land som Syria, Jemen og Bahrain. I Saudi-Arabia har imidlertid kong Abdullah forsøkt å kvele ropene om demokrati ved å åpne lommeboken og betale borgerne til taushet.

Men nå har en rekke saudiarabiske kvinner tatt grep og startet sitt eget opprør hvor de krever retten til å kjøre bil.

Landsomfattende kampanje
Fredag er det duket for en omfattende kampanje hvor saudiarabiske kvinner, som har skaffet seg førerkort i utlandet, oppfordres til å sette seg bak rattet og kjøre bil.

I Saudi-Arabia finnes det ingen skriftlige lover som nekter kvinner å kjøre bil, men innenriksdepartementet benytter seg av religiøse føringer til å forby aktiviteten.

Derfor er alle saudiarabiske kvinner avhengig av en mannlig sjåfør for å gjøre sine daglige ærend. Sjåførlønningene er en utgift som spiser en stor del av husholdningen.

Kampanjen har i likhet med revolusjonen i Egypt brukt sosiale medier til å engasjere og rekruttere.

Facebook-kampanjen «Women2Drive» opplyser at aksjonen starter fredag og vil vare fram til kongefamilien utsteder et dekret som tillater kvinner å kjøre bil.

- Viktig å uttrykke støtte
Kampanjen har skapt internasjonalt engasjement hvor feminister i flere land viser støtte til saudiarabiske kvinner ved å demonstrere utenfor saudiarabiske ambassader.

Norske politikere har også engasjert seg i kampanjen. Stortingsrepresentant Hadia Tajik (Ap) i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, skriver følgende på Twitter: «Go get’em girls.»

- Jeg mener det er viktig å uttrykke støtte til damer som krever rettigheter som vi tar som en selvfølge Norge. Det at damer ikke får kjøre bil i Saudi-Arabia er bare ett av mange eksempler på at de behandles som annenrangs borgere i et land som er ekstremt mannsdominert, sier stortingsrepresentant Hadia Tajik til Nettavisen.

Tajik henviser til en rekke strenge restriksjoner for kvinner innen arbeidslivet, sosial atferd og kleskoder.

- Når det gjelder spørsmålet om å kjøre bil, så har dette blitt diskutert i flere tiår uten noen nevneverdige forandringer, sier hun.

Kalt for horer
Forrige gang Saudi-Arabia hadde en lignende aksjon var i 1990. Da var det en gruppe på 47 kvinner som satt seg bak rattet i 15 biler og kjørte rundt i hovedstaden Riyadh. Samtlige kvinner ble arrestert. Kjøreaksjonen skapte sinne blant konservative saudiarabere, og endte med en motkampanje hvor det ble delt ut flygeblader der de kvinnelige sjåførene ble omtalt som horer.

Facebook-kampanjen «Women2Drive» har nå pågått i to måneder, og i forrige måned ble Manal al-Sharif (32) arrestert etter å ha satt seg bak rattet for å gjøre et ærend. Hun hadde postet en video av kjøreturen på YouTube, noe som resulterte i et fengselsopphold på to uker. I tillegg ble hun tvunget til å undertegne en erklæring på at hun ikke skulle kjøre bil.

Les også: - Kanskje vi skal la kvinner få kjøre bil?

Hendelsen genererte enorm støtte, og 3345 mennesker sendte en skriftlig anmodning til kong Abdullah om å gripe inn og hjelpe kvinnen. I tillegg viste nærmere 24.000 mennesker støtte på Facebook til 32-åringen med krav om at hun måtte løslates.

- Etter dette dukket det opp mange andre videoer på YouTube av kvinner som kjørte bil. Videoene ble filmet av ektemenn, brødre og fettere, noe som viser at også enkelte menn støtter opp under denne kampanjen. Jeg opplever denne kampanjen som et uttrykk for hvordan vanlige mennesker kan ta de første skrittene for å forandre sin egen hverdag, sier Tajik.

Sosialt belastende
Tajik uttrykker bekymring for hvilken behandling kvinnene vil få når de i framtiden vil forsøk å trosse kjøreforbudet.

- Det er viktig at vi støtter opp om denne kampanjen, men også at folk som meg følger med på hva som skjer videre med disse kvinnene etter at denne dagen er over, sier hun.

- Det kan være grunn til å frykte at disse kvinnene vil møte reaksjoner, både fra politimyndigheter i form av fengsling og fra konservative saudiarabere som gjør det sosialt belastende å være en selvstendig kvinne.

Amnesty International reagerer også på diskrimineringen kvinner i Saudi-Arabia utsettes for. - Saudiarabiske myndigheter må slutte å behandle kvinner som annenrangs borgere, og åpne kongerikets veier for kvinnelige sjåfører, opplyser Amnesty International i London i en uttalelse.

- Å nekte kvinner i Saudi-Arabia å kjøre bil er en stor hindring for deres bevegelsesfrihet, og begrenser deres mulighet til å gjøre sine daglige ærend etter eget ønske, som å dra på jobbe eller til supermarkedet, eller hente barna på skolen, sier nestleder for Amnesty i Midtøsten og Nord-Afrika, Philip Luther, til Sky News.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere