Gå til sidens hovedinnhold

- Kvinner og barn drept

Sivile kan ha blitt drept etter at norske soldater ba om flystøtte.

Kvinner og barn skal ha blitt drept etter at norske soldater ba om flystøtte i Ghowrmach-distriktet nordvest i Afghanistan.

Ifølge forsvarets fellesoperative hovedkvarter ble rundt 20 norske soldater sendt til Ghowrmach for å komme afghanske soldater til unnsetning onsdag kveld.

Afghanske talsmenn opplyser at det også var amerikanske styrker i området, og dette bekreftes nå fra norsk hold.

– Det stemmer at det var amerikanske soldater i operasjonsområdet, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Eide ved Fellesoperativt hovedkvarter til NTB.

To norske soldater ble lettere såret og deretter evakuert med helikopter. De øvrige fortsatte framrykkingen.

Kampene pågikk i tre timer, før det ble bedt om flystøtte. Amerikanske fly gjennomførte deretter angrep.

– Kvinner og barn
Lokale ledere i Badghis-provinsen opplyser at minst sju sivile, blant dem to kvinner og to barn, ble drept i flyangrepet som var rettet mot boligen til et av medlemmene i provinsrådet.

Dette bekrefter både guvernør Abdullah Waqif, viseguvernør Abdul Ghani Saburi og politisjefen i Badghis-provinsen, Mohammad Ayob Niazyar, overfor internasjonale nyhetsbyråer.

Lederen for provinsrådet, Qari Dawlat Osmani, hevder at opptil 30 sivile kan ha blitt drept i flyangrepet.

Minst 13 opprørere ble også drept i kampene rundt landsbyene Khatoom og Jar Sia i Ghowrmach, opplyser de samme lederne.

– Ba om flystøtte
Det norske forsvaret kan ikke gå god for meldingene om sivile ofre.

- Det som jeg har sagt er at det er ingen ting som tilsier at våre styrker har forårsaket at sivile uskyldige har blitt drept, men det er riktig at vi har tilkalt flystøtte styrke etter at våre styrker ble utsatt for en trefning, sier Eide til Nettavisen.

- Vi har ingen grunn til å tro at sivile afghanere er involvert i dette. Men jeg kan ikke snakke på vegne av hele operasjonen som pågikk, så jeg kan ikke bekrefte eller avkrefte at sivile ble drept i operasjonen, sier han til Nettavisen.

Afghanske og amerikanske styrker var på vei ut av området da flyene angrep. Hvor de norske styrkene befant seg i forhold til målene som ble angrepet, er noe uklart.

– Var i nærheten
Det er også noe uklart hvorfor soldater fra det norske stabiliseringslaget i Maimana ble tilkalt.

Eide bekrefter at de norske PRT-soldatene i Maimana vanligvis ikke deltar i offensive operasjoner sammen med amerikanske styrker, men en avdeling skal denne gangen ha befunnet seg i nærheten.

– I og med at vi har en forholdsvis robust avdeling i Maimana, som ikke ligger så veldig langt fra disse områdene, har vi ved flere anledninger sendt ut soldater for å komme afghanske soldater til unnsetning når de har bedt om støtte, sier Eide.

Skal granskes
Opplysningene om sivile ofre skal nå granskes av den NATO-ledede ISAF-styrken som de norske soldatene inngår i.

– Vi har hørt meldinger om at det var sivile ofre, og jeg vet at ISAF nå skal granske dette. Vi må vente på de fullstendige rapportene, sier Eide.

Den amerikanske forsvarsledelsen skal også granske meldingene om sivile ofre etter flyangrepet i Ghowrmach.

– Vi kjenner ikke fakta, men vi vil granske dette for å finne sannheten, heter det i en kunngjøring fra en talsmann for de amerikanske styrkene i Afghanistan, oberst Greg Julian.

– Dersom vi finner at uskyldige mennesker ble drept i denne hendelsen, beklager og kondolerer vi overfor familiene og det afghanske folk, heter det videre. (©NTB)

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg