RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kvoteavtale på plass mellom EU og Norge

Sist oppdatert:
EU og Norge er enige om en fiskekvoteavtale for 2014. Det er også inngått en femårig avtale om makrellfiske mellom EU, Norge og Færøyene.

Brussel (NTB-Ritzau):Norge og EU er enige om fordelingen av fiskekvoter i felles farvann, opplyser det danske landbruksdepartementet.

Det betyr at danske fiskere igjen får adgang til de norske delene av Nordsjøen og Skagerrak, som de har vært utestengt fra siden nyttår.

Glad minister
– De danske fiskerne har mistet viktig inntjening de siste to månedene, så jeg er naturligvis svært glad for at de nå kan komme på havet igjen, sier landbruksminister Dan Jørgensen.

Avtalen skulle vært på plass før nyttår, men forhandlingene trakk ut. Samtidig er det inngått en femårig avtale mellom EU, Norge og Færøyene om makrellfisket.

– Fra dansk side har vi de siste tre månedene benyttet enhver anledning til å gjøre både EU-kommisjonen og Norge oppmerksomme på hvilke store økonomiske konsekvenser prosessen har hatt for danske fiskere. Jeg har personlig flere ganger presset fiskeriminister Maria Damanaki og fiskeriminister Elisabeth Aspaker til å få på plass en avtale, sier Dan Jørgensen.

Krevde stans
De ordinære bilaterale forhandlingene som handler om årets kvoter på felles fiskebestander i Nordsjøen og Skagerrak, ble utsatt da Norge og EU før jul forsøkte å få til en avtale om makrellen med Island og Færøyene. Disse forhandlingene har ikke ført fram. Norge og EU har tradisjonelt forhandlet med felles front mot Island og Færøyene, men har skilt lag det siste året.

Uten en bilateral avtale får ikke partene fiske i hverandres soner. Dette har ført til sterk uro blant danske fiskere som har tatt til orde for å stanse all import av norsk fisk til Danmark og EU inntil en avtale foreligger.

Etter at partene skilte lag i helgen meldte det danske nettstedet FiskerForum at man natt til lørdag var kommet til enighet om en bilateral avtale, men at Norge nektet å skrive under før det forelå en enighet om makrellen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere