Gå til sidens hovedinnhold

Löfven jobber for å unngå politisk krise i Sverige

Stefan Löfven kan være ferdig som Sveriges statsminister mandag. Han tar imidlertid ingen sorger på forskudd og sier han jobber for å unngå politisk krise.

– Jeg har tenkt å gjøre dette på den beste måten, og det er ikke gjennom mediene, sier Löfven om mulighetene for å unngå en mistillitserklæring.

– Vi jobber for at en krise ikke skal oppstå.

Torsdag ble det klart at fire partier som til sammen har flertall i Riksdagen, støtter et mistillitsforslag mot regjeringen. Det skal stemmes over forslaget mandag.

– Dette er en veldig, veldig alvorlig situasjon. Vi er midt i en pandemi og den verste økonomiske krisen siden andre verdenskrig, sier finansminister Magdalena Andersson.

– Det siste Sverige trenger, er å også ha en politisk krise. Alle som nå er i forskjellige ansvarlige og ledende posisjoner, bør ta et skritt tilbake og tenke på «hvordan kan vi nå handle på den beste måten for landet vårt», fortsetter hun.

Striden står om regulering av leieboligmarkedet. Et forslag fra regjeringen går inn for fri fastsettelse av husleie. Markedet er i dag regulert, og leien fastsettes basert på boligens bruksverdi, ikke markedsverdi.

Dersom det vedtas mistillit mot Löfven, kan han be om å trekke seg umiddelbart eller å kunngjøre nyvalg innen én uke. Et eventuelt nyvalg må avholdes innen tre måneder. Riksdagsvalget til neste år blir uansett holdt som planlagt.

(©NTB)