Labour kan støtte forslag om utsettelse av brexit

Britiske politikere ber statsminister Theresa May innse at en utsettelse av brexit er det beste alternativet for Storbritannia. Foto: AP / NTB scanpix

Britiske politikere ber statsminister Theresa May innse at en utsettelse av brexit er det beste alternativet for Storbritannia. Foto: AP / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Utsettelse av brexit seiler opp som en stadig mer aktuell mulighet. Et forslag som skal legges fram i Underhuset, ligger nå an til å få støtte fra Labour.

23.01.19 11:58

Partiets finanstalsmann John McDonnell sier til BBC at det er «svært sannsynlig» at både Labour og parlamentsmedlemmer fra andre partier vil støtte forslaget, som kommer fra Labours Yvette Cooper. Dermed ligger det godt an til å få flertall.

Forslaget går ut på at regjeringen må be EU om å utsette brexit til nyttår hvis ingen skilsmisseavtale er godkjent av Underhuset innen 26. februar.

Slik situasjonen er nå, må Storbritannia forlate EU ved midnatt norsk tid den 29. mars, uansett om en avtale er på plass eller ikke.

Coopers vedtaksforslag er et av flere som er lagt fram foran debatten i Underhuset tirsdag neste uke, der de folkevalgte etter planen skal stemme over ulike alternativer for veien videre for brexit.

Også den tidligere konservative finansministeren George Osborne har sagt at en utsettelse nå er sannsynlig. Han tror Storbritannia må velge mellom ingen avtale, som han sier er som å holde en pistol mot hodet til den britiske økonomien, eller å utsette brexit.

Men britene kan ikke bare vedta en utsettelse selv. Skal datoen for brexit forskyves, krever det enstemmig tilslutning fra EUs medlemsland.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag