*Nettavisen* Nyheter.

Lagarde må møte i retten - risikerer ett års fengsel

Rettssaken mot IMF-sjef Christine Lagarde starter mandag. Foto: Jim Watson (Afp)

Tiltalt for tjenesteforsømmelse som finansminister.

Rettssaken mot IMF-sjef Christine Lagarde starter mandag. Hun er tiltalt for tjenesteforsømmelse i sin tid som Frankrikes finansminister.

Lagarde, som er toppsjef i Det internasjonale pengefondet (IMF), risikerer opptil ett års fengsel og 15.000 euro i bot. Hun har ved flere anledninger avvist anklagene mot henne og sier hun handlet i nasjonens interesse.

Saken strekker seg tilbake til 2007 da daværende president Nicolas Sarkozy besluttet å betale drøyt 400 millioner euro i erstatning til den franske finansmannen Bernard Tapie. Tapie fikk erstatningen etter at det ble meklet fram et forlik i en langvarig tvist mellom ham og den delstatlige banken Credit Lyonnias. Lagarde var finansminister i Sarkozys regjering og godkjente at tvisten gikk til mekling.

Politiet mistenker at forsoningsprosessen ble ordnet slik at den ble fordelaktig for Tapie fordi han støttet Sarkozy i presidentvalgkampen i 2007.

Tapie ble senere dømt til å betale tilbake pengene.

Lagarde er ikke mistenkt for personlig å ha fått noen fordeler, men hun er tiltalt for grov uaktsomhet som førte til misbruk av offentlige midler. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.